Óriási bejelentést tett Nagy Márton Hévízen

Gazdaság

Teljes érdektelenségbe fulladt Nagy Márton hévízi kampányfélórája, pedig igen érdekes dolgokat mondott a nemzetgazdasági miniszter. Egyebek mellett azt, hogy újraindulhat a belföldi repülőforgalom.

Jól mutatja, mennyire pörög már a kampány, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Hévíz várossá nyilvánításának 32. évfordulójára szervezett kis ünnepségre látogatott el szerdán. Eme kerek évfordulónál nyilván fontosabb volt, hogy a több ciklus óta regnáló, posztján megingathatatlan polgármester, Papp Gábor leteszi a lantot, helyette a Fidesz bizonyos Vértesaljai Lászlót indítja, így nyilván kellett neki egy kis humán támogatás.

Volt szó mindenről, az MTI serényen be is számolt róla – az ötezer fősnél kisebb települések közül Hévíz az első, amely felkészült a jövőre, jelentsen ez bármit; Wizz Air- és Flixbus-járatok hozzák a turistákat nagy számban, megújul a kórház és a fürdő. Szinte mindegy is, hogy jött ide a piaci alapon működő Flixbus és Wizz Air; ezek a cégek akkor fognak bármiféle járatot indítani, ha a matek is úgy diktálja, álmodozzon bármiről is a városvezetés, mert a legérdekesebb Nagy Márton egy másik megjegyzése volt. Szerinte a budapesti reptér eladásánál „már nagyon közel vagyunk az aláíráshoz”. Miután az államhoz kerül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, a központi reptér és a vidéki repterek közötti turisztikai kohézió sokkal könnyebb lesz. Ez a járatok optimalizálásában és a belföldi járatok indításában is megmutatkozhat.

Vagyis Nagy Márton szerint újraindulhat a belföldi légiforgalom. Hogy honnan hová és alapvetően minek, azt nem részletezte. De újraindul, legalább a kampány idején mindenképp.

Budapesten kívül három, utasszállító gépeket is fogadó reptér működik Magyarországon: Debrecenben, Pécsen és Hévízen. Közülük Debrecenből Wizz Air-járatok mennek, a forgalom pont akkora, hogy megszüntetni nem éri meg, fejleszteni pedig végképp. A Pécs-Pogány reptérről egy kis cég, az Universal Air indított járatokat az idén, Málta, München és Korfu célállomásokkal – meglátjuk, életképes marad-e. Ezek kis, ötven fős gépek. Hévízre elvileg Drezdából jönnek majd gépek májusban, ezeket egy utazási iroda tölti majd.

A vidéki repterek elvben életképesek tehát, a gyakorlatban azonban ezek azért nem sikersztorik. Elvi lehetőség van abban, hogy Debrecen a környékbeli utazókat bevonzza, így akár Kassától Nagyváradig számíthat utasokra. Pécsen már neccesebb, de a déli országrész és a déli szomszédok is potenciális célközönség lehet. Hévíz esetében azért főként a turistákra lehet építeni, hiszen ha valaki utazni szeretne, akkor Bécs, Pozsony és Budapest sincs nagyon messze, az elérhető desztinációk száma pedig összehasonlíthatatlanul nagyobb.

Ez azonban még mindig nem magyarázza és indokolja a belföldi forgalom feltámasztását. Belföldi légiforgalom volt Magyarországon, a háború után, amikor tehermentesíteni akarták a vasutat, a közút pedig nem volt alkalmas arra, hogy nagy távolságokat észszerű időn belül meg lehessen tenni. Ekkor mentek 21 fős gépek Miskolcra, Nyíregyházára, Szegedre, és persze Debrecenbe, Pécsre, Szombathelyre és Zalaegerszegre. Később nagyobb, harminc fős gépekkel már csak Debrecen, Pécs, Szombathely és Zalaegerszeg volt elérhető, de az utasszám nem volt meggyőző, 1969-ben le is állították a belföldi járatokat.

Ezt akarná Nagy Márton most újraindítani. Vagy inkább nem, csak valamit mondani kellett a hévízieknek. Ma egy rövid távú repülőjáratnak a vasút és a busz a legnagyobb ellenfele. Budapest-München, Budapest-Prága Budapest-Bécs viszonylatokon például nem éri meg a sok reptéri macera, busszal vagy vonattal sokkal kényelmesebb és semmivel sem lassabb – ha a reptéri kiutazást, becsekkolást és kínlódást is belevesszük ahhoz képest, hogy úri módon felszállunk a vonatra, buszra a város központjában. Ugyanez figyelhető meg szerte a kontinensen – főleg ott, ahol szupervasút is van – nem versenyképesebb a repülés mondjuk egy Párizs-Brüsszel, Párizs-Lyon vagy Amszterdam-Berlin viszonylaton.

Mindezek alapján nem tudni, mire gondolt a költő, amikor belföldi repülőjáratokról beszélt. Autóval az ország két legtávolabbi pontja is bejárható fél nap alatt, ha autópályától autópályáig nézzük, akkor pedig négy-öt óra áthajtani az országon. Valószínűleg a terv, még ha meg is fogant valakinek az okos kis fejében, a tervezőasztalon egy zsebszámológép bevetésével el fog füstölni. Sajnos ugyanez nem áll a budapesti reptér megvásárlására, pedig azt megvenni csak kicsivel kisebb hülyeség, mint belföldi járatindításokon merengeni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk