Emelkedett az antiszemita incidensek száma

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. május 5.

Külpol

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta, derül ki egy jelentésből.

 Az izraeli holokauszt-emléknap, a jom hasoá előestéjén tette közzé  a Tel-Avivi Egyetemen működő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) jelentését, amely szerint 2022-höz képest 2023-ban több mint tíz százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma a fejlett országokban, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban.

 A vizsgálatok szerint jelentősen növekedett az antiszemitizmus a Hamász október 7-i terrortámadása után. 2023-ban a világ legtöbb zsidónak otthont nyújtó városában, New York-ban 325 panasz érkezett a rendőrséghez zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmény miatt, szemben a 2022-es 261-el. Los Angeles-ben 165, Chicagóban pedig 50 incidenst regisztráltak az egy évvel korábbi 86-tal,  illetve 39-cel szemben. Az egész országban 7523 antiszemita incidenst regisztrált a Rágalmazás-ellenes Liga, 2022-ben 3697-et.

Az antiszemita indíttatású támadások száma jelentősen nőtt Franciaországban (a 2022-es 436-ról 2023-ra 1676-ra ugrott, közte a testi sértések száma 43-ról 85-re nőtt); Nagy-Britanniában (1662-ről 4103-ra, ezen belül a fizikai bántalmazások száma 136-ról 266-ra nőtt); Németországban (2639-ról 3614-ra) és egyebek mellett Brazíliában (432-ről 1774-re). Októbertől decemberig ugrásszerű volt a növekedés, de a jelentés kiemeli, hogy a legtöbb olyan országban, ahol sok zsidó él, növekedést tapasztaltak már 2023 első kilenc hónapjában is. Számos országban, vezető egyetemeken is, már Izrael Hamász elleni szárazföldi offenzívája előtt elhangzottak a gyűlölet kirívó megnyilvánulásai, ezért a gyűlölethullám nem tekinthető a háborúra adott érzelmi válasznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk