Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu
  • 2024. május 1.

Sorköz

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el. 

Brooklyni otthonában kedden este meghalt Paul Auster író. 77 éves volt, tüdőrákkal küzdött, a betegség szövődményei vitték el. 

A mai amerikai irodalom egyik legfontosabb szerzője volt, könyveit több mint negyven nyelvre fordították le, a többségét magyarra is. A magány feltalálása című regényével vált először ismertté, a nemzetközi hírnevet az 1987-ben megjelent New York trlilógia hozta el számára. 

„Fontos, hogy a motivációk mindig helyet kapnak az austeri világban, hiszen a kapcsolatok sosem csak a szexről szólnak. Mindig van egy mögöttes kielégítendő igény a testi vágyakon túl” – írta Paul Auster Leviatán című regénye kapcsán a Narancs.hu.

„Lássuk csak. A lábam sokat szenvedett, de mostanában egész jól megvagyunk. Gyerekként sokat vacakolt a gyomrom is, de e téren sem lehet panaszom. A szememmel is voltak gondok, de a tendencia itt is javuló. Ami eltört, beforrt. A Winter Journal egy átlagos élet, egy térdfájdalmakkal, bokagondokkal, hátbavágásokkal, örömökkel és bánatokkal teli élet krónikája” – mondta a Magyar Narancsnak adott 2014-es interjúban Paul Auster. 

Auster utolsó regénye, a Baumgartner tavaly jelent meg. 

Paul Auster családját az utóbbi években tragédiák sújtották. 2021-ben meghalt az író tízhónapos lányunokája, és emiatt a fiát, Danielt vádolták gondatlanságból elkövetett emberöléssel. Daniel Auster 2022-ben halt meg, drogtúladagolásban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk