A Publicus felmérése szerint az ellenzéki összefogás EP-listája 24, a Tisza Párté 23 százalékon áll

  • narancs.hu
  • 2024. május 4.

Belpol

Vidéken viszont Magyar Péterék erősebbek.

Az európai parlamenti választáson a Momentum Mozgalomtól, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, a Mi Hazánktól, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól vehet el legnagyobb számba szavazókat Magyar Péter pártja, és bár a kegyelmi botrány után sok korábbi fideszes szavazó jelent meg a bizonytalanok között, nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a Tisza Párt a kormánypártoktól venné el a szavazókat – mondta Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója a Népszava által ismertetett friss felméréssel kapcsolatban.

Az összes megkérdezett körében 30 százalék szavazna a Fidesz-KDNP Deutsch Tamás vezette EP-listájára az EP-választáson, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség listája, Dobrev Klárával az élén, valamint a Magyar Péter-féle Tisza Párt listája 16-16 százalékon áll. A kutatás szerint a Mi Hazánk listájára 3 százalék, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára 2-2 százalék szavazna, míg az LMP és a Jobbik képviselőit 1-1 százalék szeretné az EP-ben látni.

A biztos szavazó listaválasztók körében a Fidesz–KDNP EP-listája 42, az összefogás pártjaié 24, a Tisza Párté pedig 23 százalékon áll.

A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1-1 százalékra mérte. Az összes megkérdezett körében a magukat ellenzéki szavazónak mondók 49 százaléka választaná a DK–MSZP–Párbeszéd jelöltjeit, 20 százalék a Magyar Péter által vezetett listára szavazna, míg a Momentum listájára, amelynek első helyén Donáth Anna szerepel, 5 százalék szavazna.

A felmérés alapján Magyar Péter formációja vidéken erősebb, mint az ellenzéki összefogás pártjai, ami annak is köszönhető, hogy éppen egy országjáró körúton van. Pulai András szerint a bizonytalanok száma csökkent az elmúlt hónapokban, a belpolitikai események pedig megmozgatták a szavazókat, éppen ezért a korábbiaknál magasabb, 50 százalékhoz közelítő részvételt vár országosan a június 9-i választáson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk