Az Origo főszerkesztője nem tudta megmondani, ki írta lapjába a Donáth Annát zaklatással vádoló cikket

  • narancs.hu
  • 2020. március 11.

Belpol

Meg is szüntették az eljárást.

Ahogy azt mi is meg írtuk, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pert nyert az Origo ellen, miután a lap egy szerző nélküli cikkben azt állította, hogy Donáth egy fiatal nőt zaklatott. A cikk mindezt egy levélre hivatkozva állította.

A bíróságon az Origo azzal védekezett, hogy ők csupán a Ripost cikkét szemlézték. A bulvárlap újságírója a tárgyaláson be is számolt arról, hogy beszélt a levél írójával, de azt nem mondta, hogy meg is győződött volna a vádak valóságtartalmáról. Ekkor az EP-képviselő magánvádas feljelentést is tett becsületsértésért.

Abban az ügyben a rendőrség tanúként hallgatta ki Gábor Lászlót, az Origo és Ómolnár Miklóst, a Ripost főszerkesztőjét. A bíróság azonban megszüntette az eljárást, indoklásként azt írták a végzésben, hogy Gábor László azt vallotta a rendőrségen, hogy nem tudja, ki írta és szerkesztette a lapjában megjelenő cikket, nem tudja, ki döntött annak közléséről, ahogy azt sem tudta megmondani, ki írta az olvasói levelet.

"Ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell: az Origo nemcsak hogy nem valódi sajtótermék, de nem is tartja magát annak. Egy olyan lappá züllött, ahol a főszerkesztő állítása szerint semmit nem tud az általa vezetett portál ügyeiről, és fél év is kevés volt ahhoz, hogy utánajárjon olyan alapvető információknak, minthogy ki a lejáratócikk szerzője" - kommentálta az esetet Donáth Anna a 24.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk