Ellenzéki összefogás csap össze a kormánypárti összefogással Szentendrén

Belpol

Lokálpatrióták mérkőznek meg lokálpatriótákkal a dunakanyari városban júniusban, a pártok háttérbe vonultak. Az ellenzéki polgármester szerint nagy eredmény, hogy sikerült elérni a népességszám növekedésének megállítását. Kihívója szerint a mostani városvezetés eltolta a közbeszédet az országos politika irányába. Eddig nem történt komolyabb feszültség a kampányban, a legnagyobb összetűzés egy bárányszimbólum miatt volt. 

A 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Szentendrén: mind a tíz választókörzetben a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) jelöltje tudott nyerni. A helyi Fidesz mindösszesen négy jelöltet tudott delegálni a testületbe, őket is csak a kompenzációs listáról jutottak be. 

Most, egy hónappal az újabb helyi választás előtt a kormánypártok nem pártszínekben indulnak, hanem egy szentendrei gyökerű civil szervezetek vezetőiből (önkéntes tűzoltó egyesület volt parancsnoka, hagyományőrző baráti társaság elnöke, női unió alelnöke stb.) álló csapatot támogatnak, melynek neve: Szentendre Összeköt. Úgy tudjuk, mindez nem véletlen. A polgármesterjelölt Petricskó Zoltán, aki 2014 és 2019 között alpolgármester volt, jelenleg a szentendrei Fidesz alelnöke. A szervezet csak két regnáló fideszes önkormányzati képviselőt indít. Érdekesség, hogy helyet kapott a csapatban egy közismerten liberális szemléletű, ám lokálpatriótaként ismert tag is. 

A képviselő lobbizon tovább 

„Bár minden okom megvan kételkedni, bízom benne, hogy valóban azt keresik, amit a kormánypárti hátteret gondosan rejtő egyesületük nevében is hirdet: mindazt ami összekötheti a szentendreiket. Ha valóban így lesz, akkor biztos jól tudunk majd együtt dolgozni az új testületben. Polgármesterként kötelességem, hogy együttműködjek mindenkivel, aki a szentendreiek érdekében cselekszik, de az is, hogy hangot adjak a kételyeimnek és vállaljam a nyílt vitát az önkormányzatiságért és Szentendre érdekeiért” – nyilatkozta lapunknak Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, a TESZ elnöke, aki júniusban ismét ringbe száll. „A járvány és az energiaválság, az állami támogatások csökkenő aránya ellenére jelentős fejlesztésekre került sor 2019 óta. A saját források elsősorban a jobb adóbehajtási tevékenységnek köszönhetően nőttek: összesen 3,5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, ennek 38 százaléka önkormányzati önerőből” – tette hozzá a város vezetője. 

A polgármester szerint annak ellenére sikerült elérni a népességszám növekedésének megállítását, hogy az önkormányzatok mozgásterét, jogköreit a kormány szűkítette. Úgy látja, a 2019-es fordulatban döntő szerepet játszott, hogy a korábbi döntéshozók kiszolgáltatták Szentendrét az ingatlanfejlesztőknek, beruházói érdekcsoportoknak – a TESZ viszont megállította ezt a folyamatot. Idén évtizedek óta először csökkent az állandó lakosok száma. „A fő cél továbbra is az, hogy Szentendréd megőrizzük élhető kisvárosnak úgy, hogy közben a szükséges infrastruktúra– és intézményi fejlesztéseket felgyorsítsuk.” 

Az energiaválság és infláció negatív hatásait igyekeztek enyhíteni, ezért nem emeltek helyi adókat, annak ellenére sem, hogy forrásokat vont el a kormány. Fülöp Zsolt hozzátette még, nem sok akkora méretű városban van ilyen színvonalú színházi, filmes, képzőművészeti, zenei program, közművelődési lehetőség, mint Szentendrén. 

 
Fülöp Zsolt 
Fotó: MTI/Purger Tamás
 

Megjegyezte, kulcskérdés a közlekedés javítása: a 11-es út fejlesztésének ígérete már többször elhangzott, aztán minden maradt a régiben, ahogyan a kötöttpályás közlekedés, a H5-HÉV esetében. „Továbbra is támogatjuk országgyűlési képviselőnket abban, hogy az egyre elviselhetetlenebbé váló közlekedési problémák megoldásért eredményesen lobbizzon.” 2017-ben kormányrendeletben 8,2 milliárdos turisztikai fejlesztési keretet ítéltek meg a városnak, melyből több intézmény (Fő téri Kereskedőház, Tempolomdomb, Duna-korzó) megmenthető lenne, de ezt nem kapta meg a város. 

Kiállna vitázni

A TESZ csapatában a civilek mellett helyet kaptak a pártok jelöltjei, de most sem ők dominálnak, és a testületi munkában és döntésekben sem engedett pártpolitikai szempontoknak Fülöp Zsolt. A mostani csapatban hat új képviselőivel vágnak neki a választásnak „Velük kiegészülve azt a vállalásunkat visszük tovább, hogy új szemléletben, demokratikus szellemben vezetjük a várost.” 

A polgármester szerint a szervezett propaganda folyamatosan érzékelhető volt Szentendrén, és a „tényekkel nem foglalkozó”, a közösségi oldalakon álprofilokat is bevető hangulatkeltést nehéz elfogadni. 

„A kormányhoz közelálló országos média több terméke is arról írt, hogy »Szentendre baloldali polgármestere betiltotta egy keresztény jelkép, a bárány használatát«. Ebből semmi nem igaz. Nem tiltottam be semmit, sőt amikor megvádoltak, a fideszesek által alapított egyesület névhasználatának ügyében még döntés sem született.” 

A szentendrei bárány

Az önkormányzat április elején arról adott ki közleményt, hogy a Szentendre Összeköt hónapok óta a szükséges engedélyek nélkül használja a város nevét és Szentendre címerével egyező jelképét. A város nevének használatát engedélyezné az önkormányzat, amennyiben a jogosulatlanul használt logó helyett olyan szimbólumot választanak, amely a város hivatalos megjelenésével nem összetéveszthető, s ezáltal nem megtévesztő. 

Az egyesület Asszonyi Tamás ismert köztéri szobrának – mely egy bárányt ábrázol – átdolgozását használja. „Tekintettel arra, hogy a mű egészének vagy valamely azonosítható részének felhasználását engedélyezni a mű alkotója jogosult, az önkormányzat megkereste a szobrászművészt, aki elmondta: az átdolgozáshoz és annak felhasználásához, valamint különböző felületeken történő sokszorosításához nem járult, és nem is szándékozik hozzájárulni.” Az egyesület ennek fényében a logóját módosította. 

Többek között a HírTV számolt be róla, hogy a polgármester betiltotta „a keresztény jelkép” használatát. Balázsfalvi Balázs, a Szentendre Összeköt egyesület elnöke azt nyilatkozta, elszomorítja a dolog: „Nem tudom, hogy azért szomorít-e el jobban, mert keresztyén emberként egy volt presbiternek kell magyarázkodnom az ügyem igazáról, vagy pedig azért vagyok szomorúbb, mert ennek az egésznek hírértéke van. Az, hogy a városvezetés energiát fektetett abba, hogy ennek az ügynek a részleteit kiszivárogtassa, megjelentesse, ezzel növelve a széthúzást, a feszültséget az emberek között, úgy gondolom, hogy nem építő.”

A polgármester szerint kihívója érdemben konkrét tartalmi javaslatokkal nem állt elő. „2019-ben az akkori fideszes polgármestert kihívtam vitára, de ő ezt elhárította. Én most is kész vagyok a nyílt vitára, ennyivel tartozunk az itt élőknek, hogy ismertetjük és érvekkel támasztjuk alá az elképzeléseinket.” 

Fülöp Zsolték nem váltották be az ígéreteket

„Szentendrére mindig jellemző volt, hogy az emberek segítik egymást, előre köszönnek egymásnak és értelmes párbeszédet folytatnak akkor is, ha az országos politikai nézeteik nem feltétlenül egyeznek. A jelenlegi városvezetés a helyi közbeszédet túlságosan is eltolta az országos politika irányába. Máshová kellene helyezni a fókuszt, a városról kellene beszélgetnünk, ahol az önkormányzat van az emberkért és nem fordítva. Ahol valódi szolgáltatások működnek, a tervezéstől az átadás-átvételig odafigyelés jellemzi a projekteket és a másokra mutogatás helyett felkészült, szakértő szemléletű munka folyik” – írta megkeresésünkre Petricskó Zoltán, a Szentendre Összeköt polgármesterjelöltje. Számít a lokálpatrióta, értékalapon gondolkozó szentendreiek támogatására, akik szerinte többségben vannak. „Valódi cselekvés és valódi együttműködés. Ez a kulcs. Azt látom, hogy ebben sokan egyetértünk. A várost újra fejlődővé, sikeressé és büszkévé kell tennünk. A magam részéről sok sikert kívánok ellenfeleimnek, de hiszek a közösségünk és a mögöttünk álló egyesület győzelmében”.

Petricskó Zoltán 2014 és 2019 között alpolgármesterként a belváros képviseletét igyekezett megvalósítani, és reméli, a belvárosiak elégedettek voltak a munkájával. „Fülöp Zsoltnak és csapatának a szentendreiek teljes felhatalmazást adtak. A TESZ és a benne szereplő jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők fordulatot és új színt ígértek a városi közéletben, 168 pontos ígéretcsomaggal álltak elő, de ebből öt év alatt alig valósult meg valami. Ma az MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s képviselő kilépett a pártjából, civilként indul, melléjük érkeztek momentumos és DK-s jelöltek, szintén a TESZ zászlója alatt” – tette hozzá.

 
Petricskó Zoltán
Fotó: Petricskó Zoltán Facebook
 

Mindenhol vannak feszültségek

Ami a Fideszen belüli feszültségeket illeti: Petricskó szerint minden közösség életében vannak ilyenek. A szentendrei jobboldali közösségben azt szereti és tiszteli, hogy képesek belátóak lenni és túllépni a nézeteltéréseken azért.

„Az a jó közösség, amely a nehézségek ellenében is kitart egymás mellett és hiszem, hogy ebből a szempontból nekünk van a legerősebb, legösszetartóbb csapatunk.

Három célt tűzött ki maga elé a mozgalom: az értékőrzést, a felelős gazdálkodást és az egymásról való gondoskodást. Rengetegen csatlakoztak a baloldalról is olyanok, akik még soha életükben nem szavaztak a Fidesz-KDNP-re. Olyan képviselőjelölteket kértem fel, akikről biztosan tudom, hogy a lakosság érdekében politizálnak majd. Ezt a törekvést a helyi Fidesz-KDNP is elfogadta és támogatja, beállt mögénk. Talán itt kezdődik a valódi helyi képviselet.”

A bárány szimbólumról szólva azt mondta, már túl vannak rajta. Nem szerették volna, ha „Isten bárányát” politikai csaták eszközévé teszi az önkormányzat, ezért a kérés szerint változtattak a logón. A névhasználati engedélyt azonban az ígéretek ellenére így sem kapták meg, annak ellenére sem, hogy a TESZ annak idején 14 nap alatt kapott meg hasonlót.

A Narancs.hu az elmúlt hetekben választási körképben mutott be Pest megyei településeket. Beszámoltunk Sződligetről, Gödről, Fótról és Vácról. Lapunk legutóbbi számában pedig Érd térségével foglalkozott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk