Hatmilliárd forintért vette meg az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány a zalaszabari élményparkot

  • narancs.hu
  • 2024. május 9.

Belpol

Beteg, gyógyuló és rászoruló gyerekek használhatják majd ingyenesen.

5 milliárd 977 millió forintért vásárolta meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zalaszabari Zobori Élmény Parkot – derül ki a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

A lap már korábban megírta, hogy tavaly a közpénzzel is gazdálkodó, az Erzsébet-táborokat üzemeltető alapítvány gyakorlatilag titokban szerezte meg a Kis-Balatonhoz közeli, panorámás területet, majd az idén elzárta azt a nagyközönség elől. Pedig egy önkormányzati dokumentum szerint ez volt Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója, amely közel egymilliárd forintos állami támogatás segítéségével épült meg, a turizmus.com cikke szerint ráadásul 2023-ban 40 ezer vendég kereste fel az élményparkot, míg a szomszédos Holnapocska Táborban több mint 3000 gyermek nyaralt térítésmentesen. A portál megkeresésére az alapítvány közölte:

„Az élménypark Erzsébet-táborként a rászoruló, közöttük súlyosan beteg, többek között daganatos megbetegedésben vagy veleszületett szívbetegségben szenvedő, valamint baleseti sérült gyermekek élményterápiás rehabilitációjának ad helyet.”

Az élménypark nevezetességéül szolgáló 400 méter hosszú hullámvasutat Rogán Antal és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség volt vezérigazgatója (jelenleg az MTÜ igazgatóságának elnöke) adta át még 2019-ben. A ráfordított állami támogatások ellenére mégsem lett hosszú távon sikeres projekt: az élménypark turisztikai attrakcióként öt év után bezárt.

Az ingatlan tulajdoni lapja alapján az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, viszont ekkor még az élménypark elidegenítési tilalom alatt állt, illetve az MBH Bank 168 millió forintos jelzáloga, valamint az MTÜ alá tartozó Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 601 milliós jelzáloga is terhelte. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban törölték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk