Kormányinfó: Gulyás szerint Magyarország világpolitikai szerepének növekedését mutatja Hszi Csin-ping látogatása

  • narancs.hu
  • 2024. május 9.

Belpol

A kínai elnökkel kötött konkrét megállapodásokról fél hatra ígért tájékoztatást a miniszter, aki arról is beszélt, hogy nem érzi túlzásnak Magyar Pétert „poloska Péternek” nevezni.

Szerdán még a kínai elnök érkezése előtt ülésezett kormány, csütörtök délelőtt pedig Hszi Csin-ping magyarországi látogatásának első napján tart kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

A hvg.hu tudósítása szerint Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány tegnapi ülésén a háborús helyzetet elemezte. Ezt továbbra is súlyosnak tartják, mivel újabb részletek derültek ki azokról a NATO-tervekről, amely a kormány szerint a háborúba való beavatkozásról szólnak. Úgy tudják, a NATO 100 milliárd dollárt fordítana a háború következő öt évére, amit a miniszter aggasztónak nevezett. Hozzátette, 

Magyarország a NATO lojális szövetségese, ugyanakkor a kormány szerint a békét kell szolgálni, ezért kell megerősíteni a magyar haderőt is.

Gulyás Gergely Hszi Csin-ping látogatásáról szólva elmondta, annak elsősorban gazdasági jelentősége van, a kínai elnök érkezése pedig szerinte Magyarország világpolitikai szerepének növekedését is mutatja. Mint mondta, olyan területeken kötnek megállapodásokat, ahol Kína a világ legjobb technológiáját adja, a kínai elnökkel kötött konkrét megállapodásokkal kapcsolatban pedig csütörtökön délután fél hatra ígért bejelentéseket.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ezután a „háborús infláció” letörésének fontosságáról beszélt, 2024-et pedig a „növekedés újraindításának évének” nevezte. Megjegyezte, sokkal jobban néznének ki azonban a növekedési adatok, ha a háborút le lehetne végre zárni. Gulyás Gergely szerint ettől függetlenül a fogyasztás is kezd helyreállni, a kiskereskedelmi forgalom ismét nőtt, a magyar szállások pedig eddig 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhetnek el, ami komoly növekedést jelent.

Vitályos Eszter a CSOK Pluszról elmondta, a cél továbbra is az, hogy a családok feje felett biztos fedél legyen és minden kívánt gyermek megszülethessen Magyarországon. Szerinte nagy érdeklődés övezi az új programot:

  • a már befogadott kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot,
  • az egy igénylőre jutó átlagos kölcsönösszeg 26 millió forint,
  • március végéig több mint 1400 házaspárnak ítélték meg a támogatást több mint harmincmilliárd forintos értékben.

Az otthonfelújítási programmal kapcsolatban a kormányszóvivő arról beszélt, július harmadikától lehet majd igényelni a támogatást, a kérelmezőknek pedig több dokumentumot is be kell szerezniük.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elismételte az Orbán Viktor által is hangoztatott fázist, miszerint a június 9-i EP-választás tétje, hogy hány olyan képviselő kerül be az EP-be, aki a békében látja a fejlődés útját. Arról, hogy mi a kormány terve arra az esetre, ha az üzemanyagárak ismét növekedni kezdenének, a miniszter azt mondta, egyelőre örülnek az árak csökkenésének,

de kormánynak szerinte vannak eszközei a kereskedők megregulázására.

Az Origo Magyar Péterre vonatkozó kérdését Gulyás a Tisza Párt baloldalizásával rendezte le. 2026-ban szerinte Magyar és Gyurcsány össze fognak fogni, ennek a hitelvesztésnek a politikai kárát pedig majd a baloldalnak kell megfizetnie. Arról, hogy Magyar intenzíven támadja Kocsis Mátét, Gulyás Gergely csak annyit mondott: „ez valamiféle kisebbségi komplexus lesz”, a netblokkolós ügyet pedig orvosi kérdésnek nevezte a miniszter. A Telex tudósítása szerint Gulyás arról is beszélt, úgy érzi „nagyon gyengén” fogalmazott Magyar Péterről egy korábbi interjújában, mert ahhoz képest, hogy „valaki a saját feleségét lehallgatja és magnóra veszi”, Magyar Pétert „poloska Péternek” nevezni nem túlzás.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij telefonon egyeztettek egymással. Az ukrán elnök meghívta a magyar kormányfőt a svájci békecsúcsra, amit nyáron tartanak. Gulyás az ATV kérdésére azt mondta, minden meghívást érdemes megfontolni, bár a kormány szerint problémás, ha egy ilyen csúcson nincsenek ott a háborúzó felek – jelen esetben az oroszok –, mivel így nehéz előrelépést elképzelni. Mint mondta, Orbán meg fogja fontolni, hogy elmegy-e, de a miniszter nem lát rá esélyt, hogy Június 9. előtt a miniszterelnök és Zelenszkij találkoznának egymással.

Az ATV arról is kérdezte Gulyás Gergelyt, hogyan voksolna, ha ma kéne szavazni az EU-csatlakozásról, amira a miniszter úgy válaszolt: „Igennel szavaznék, mert ez az ország érdeke, minden rossz érzésem dacára.”

A miniszter szerint Magyarország számára az európai együttműködésnek és a közös piacnak ugyanúgy nincs alternatívája, mint közép-európai országoknak.

A HVG újságírója arra kérdezett rá Gulyás Gergelynél, hogy szerinte nem sérti-e Magyarország szuverenitását, a szólás- és véleményszabadságot, hogy Hszi Csin-ping érkezése előtt piros sapkás kínai önkéntesek vették körül Tompos Mártont, amikor EU-s zászlókat tűzött ki az Erzsébet hídra. A miniszter az üggyel kapcsolatban azt monda, azt mondta, egyelőre azt érdemes kivizsgálni, valóban történt-e olyan eset, mint amelyről Tompos Márton beszélt.

A kormányinfón a Telex kérdezhetett utoljára. A lap azzal kapcsolatban kérdezte a miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy bár a gödi Samsung-gyár működésének felfüggesztését kimondták, ez mégsem történt meg április vége óta. Gulyás szerint „természetesen végre kell hajtani az ítéletet”, de ennél jobban nem tud belemenni a kérdésbe.

„Hogy megnehezítik-e az ottélők életét, azt nem tudjuk. Akik ott dolgoznak, azoknak valószínűleg megkönnyíti az életét”

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a hatóságok fel vannak készülve az akkumulátorgyárakra és szigorú elveknek kell megfelelnie a gyáraknak: ha ezt megszegik, akkor „az ügy bíróság elé kerül és a bíróság dönt erről”.

A kormányinfón, amelyre egyes független sajtóorgánumokat nem hívtak meg, vagy nem kérdezhettek, szóba került, hogy a Bors nevű kormánylaphoz került Magyar Péter egészségügyi kórházi adatlapja. Gulyás arról beszélt, jogsértés történt, és az ügyben folyik is vizsgálat az Országos Mentőszolgálatnál, a kivizsgálás végéig azonban arról nem tud mit mondani arról, milyen következményei lehetnek ennek. A miniszter hozzátette: szerinte nemcsak a mentőszolgálaton keresztül kerülhettek ki ezek a papírok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk