Magzatkárosító oldószert találtak a gödi kommunális szennyvízben

  • narancs.hu
  • 2024. május 10.

Belpol

Dugulás történt a csatornahálózaton.

Reprodukciót károsító oldószerrel szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett, a „Bócsai körforgalomnál” februárban. A Greenpeace-t február 21-én a Göd-ÉRT Egyesület riasztotta a gyár melletti szennyvíz kiömléshez, ahol a zöldszervezet mintákat vett az üzem melletti termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből. A minták laboratóriumi vizsgálata jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki.

A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. információja szerint dugulás történt: „A Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be.”

A gödi Samsung SDI gyár környezethasználati engedélyét jelenleg bevonták. Nem ez az első alkalom, hogy  Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe. Korábban a kutak vizében észlelték az NMP-t, 2021-ben pedig 80 tonna NMP került a levegőbe.

Az NMP egészségkárosító hatásairól ebben a cikkben olvashatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk