PDSZ: május elején felelős tanár nem érettségiztet

  • narancs.hu
  • 2020. április 16.

Belpol

A szakszervezet arra kéri a szülőket és a tanárokat, hogy emeljék fel szavukat a kormány felelőtlensége ellen. A tanárok a törvény alapján is megtagadhatják az érettségiztetést.

Május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni a kormány, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy „május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!”

A szervezet szerint a jelenlegi helyzetben a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány. Bár a szakmai szervezetek és szakszervezetek kérték a széleskörű szakmai egyeztetést, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmen kívül hagyta a kérésüket, és a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy már május elejére írásbeli érettségit szervez a kormány, amelyet két hét alatt bonyolít le.

false

 

A PDSZ szerint ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat.

„Úgy gondoljuk, hogy amíg a Maradj otthon! – elvárás érvényben van, senkinek nincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem! A most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Hiszen ezekben a napokban a kormány egyrészt betegeket küld haza a kórházakból, tízezrével szabadítja fel – hatalmas áldozatok árán – a kórházi ágyakat, ugyanakkor érthetetlen módon a diákok és tanárok tízezreit pedig tömegesen vizsgázni küldi.”

Mit mondott a miniszter?

Idén 113 ezren jelentkeztek érettségire, az előrehozott érettségizőkkel együtt. De utóbbi vizsgatételére nem lesz lehetőség, ugyanis csak a végzősök, mintegy 83 ezer fő tud idén érettségizni. Sőt közülük is azok, akik nem idén felvételiznek valamely felsőoktatási intézménybe, dönthetnek úgy, hogy később teszik le az érettségi vizsgát. Szóbeli vizsga csak azokban a tárgyakban lesz, ahol nincs írásbelire lehetőség.

Az érettségi május 4-én kezdődik, körülbelül 2 hét alatt bonyolítják le. A vizsgázók létszáma nem haladhatja meg egy helyiségben a 10 főt, és másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymás között. Az OKJ-s vizsgákat is megtartják idén – ezeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium bonyolítja le.

Pedagógusi engedetlenség

A PDSZ tehát azt kéri közleményében, hogy a tanárok jelezzék az intézményvezetőiknek, hogy a mostani körülmények között nem akarnak érettségiztetni. És a szülőket is arra kérik, tiltakozzanak a diákokat és a családtagjaikat is veszélyeztető döntés ellen.

A PDSZ szerint ez jogszabályi kötelezettség is, hiszen a Munka törvénykönyvének 54. §-a szerint ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni. Ha pedig valamely tevékenység a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja – hiszen az új típusú koronavírus és a fertőzés tulajdonságaiból fakadóan senki nem tudhatja, hogy nem veszélyezteti-e éppen a környezetét, tekintettel a hosszas lappangási időszakra, továbbá a vírus széles körű földrajzi jelenlétére.

Az alkotmány is azt mondja: ne csináld!

A PDSZ ezen kívül felhívja a kormány figyelmét az Alaptörvény XVII. cikkének harmadik bekezdésére, amely szerint „minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez”. Szerintük nem elég a biztonságos távolságtartás, amely az írásbeli érettségi jellegéből fakadóan minden elemében egyébként sem valósulhat meg, hanem gondolni kell arra is, hogy az érettségi miatt sokan kényszerülnek tömegközlekedést igénybe venni, nagyobb távolságokat utazni.

Írj levelet intézményvezetődnek!

A szakszervezet azt kéri, a pedagósusok írjanak levelet az intézményvezetőjüknek, amiben leírják, miért nem kívánnak részt venni a májusi írásbeli érettségiben. És ehhez csatolnak egy letölthető levélmintát is.

Gulyás Gergely cinikus

A szakszervezet szerint a „cinizmus határát súrolják” Gulyás Gergely sajtótájékoztatón elhangzott szavai, mely szerint „érettségit senkinek sem kötelező tennie”, illetve hogy azok a diákok, akik kimaradnának az idei érettségiből, majd csak a 2021/22-es tanévben folytathatnák tanulmányaikat.

A PDSZ tehát felszólítja a kormányt, hogy ezt a nyilvánvalóan elhibázott döntést azonnali hatállyal vonja vissza, és kezdjen egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy a résztvevők érdekeit, egészséghez fűződő jogait és jövőjét legkevésbé veszélyeztető megoldás szülessen.

Figyelmébe ajánljuk