Pert nyert egy kirúgott minisztériumi dolgozó

  • narancs.hu
  • 2024. május 8.

Belpol

Azért bocsátották el, mert megosztott egy mémet, amely Nagy Mártont ábrázolja. 

Több mint húsz évi szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal mentettek fel egy dolgozót a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023 tavaszán. Az volt a „bűne”, hogy a Facebookon megosztott egy mémet, amely Nagy Márton minisztert ábrázolja sapkában. Ez a poén az ársapkára, a hatósági árszabályozásra utalt.

A minisztériumban úgy gondolták, ezzel nem szabad viccelni. 

A Társaság a Szabadságjogokért blogja most arról számol be, hogy az eltávolított dolgozó hozzájuk fordult, ők elvállalták a képviseletét, és most megnyerték a pert a bíróságon. 

A hivatalnokkal egy péntek délutáni megbeszélésen közölték, hogy azonnali hatállyal felmentik és eltiltják attól is három évre, hogy a kormányzati szektorban dolgozzon. Ez azért érte váratlanul, mert a munkáját sosem kifogásolták a felettesei, a legutolsó teljesítményértékelésen a legmagasabb minősítési fokozatot érte el. 

Azt, hogy miért kell mennie, szóban közölték vele: öt héttel korábbi Facebook-megosztása miatt. A mém, amelyet közzétett, eredetileg az Ormánykommunikáció nevű szatirikus oldalon jelent meg. A Nagy Mártont sapkában ábrázoló képet azért osztotta meg, mert szórakoztatónak találta. A bejegyzést csak bizonyos ismerősei láthatták. 

A minisztérium a perben azt állította, hogy a dolgozó Facebook-oldalát nem is ellenőrizték, csak a hivatali szervezeten keresztül értesültek a posztról, de ezt nem sikerült bizonyítani. 

A TASZ előbb a Közszolgálati Döntőbizottság elé vitte az ügyet, de az a szervezet úgy találta, hogy a mém „alkalmas volt a kormányzati igazgatási szerv jó hírneve, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalom súlyos rombolására”.

Ezt a határozatot a TASZ megtámadta a Fővárosi Törvényszéken. Ott pedig úgy ítélték meg, hogy a minisztériumi dolgozó felmentése nem volt jogszerű, mivel a vonatkozó törvény szerint érdemtelenségre hivatkozva csak az okot adó körülmény után harminc napig lehet valakit kirúgni, akkor is csak úgy, ha az illetőnek van lehetősége védekezni az ellene felhozott „érdemtelenségi okokkal” szemben, ez pedig itt nem történt meg. A felmondás indoklása sem volt korrekt. 

„Nagyon fontos eredménynek tartjuk, hogy a  Fővárosi Törvényszék egyetértett velünk abban, hogy egy mém megosztása nem sérti a minisztérium jó hírnevét, és a jó közigazgatásba vetett bizalmat sem rombolja, így azonnali kirúgást sem alapozhat meg egy ilyen kritika a minisztérium vezetése felé, még akkor sem, ha ennek kifejezése az interneten történik” – írja a TASZ, amely a véleménynyilvánítás szabadságát emeli ki az esettel kapcsolatban. 

A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy figyelmeztetni lehetett volna a hivatalnokot, vagy etikai eljárás is indulhatott volna, mert a munkahelyet érintő kritikát a szervezetrendszeren belül kellene kifejezni.

Az elsődokú ítélet arról szól, hogy az érintettet 5 millió forint átalánykártérítés illeti meg, és a perköltséget is az azóta új nevet viselő Nemzetgazdasági Minisztérium állja.

Azt, hogy helyezzék vissza az állásába, az egykori dolgozó nem kérte. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk