Titkolják, mennyit keres Varga Judit tudósként az általa megálmodott intézetben

Belpol

Megtagadta a válaszadást Varga Judit megbízási díjáról a Közép-európai Akadémia, így nem tudható meg, havonta hány millió forintot keres a volt miniszter. Azt is titkolt adatként kezelik, hogy Varga tudományos oktatóként, kutatóként eddig mit teljesített Az viszont tudható, hogy a médiahatóság elnöke, Koltay Tamás 2022-ben 12 millió forintot keresett a Miskolci Egyetemhez tartozó akadémián, amely Schmidt Mária ingatlancégétől bérli budapesti székhelyét. Varga Judit a közép-európai jogtudósokat foglalkoztató professzori hálózat alapításának ötletgazdája volt, a szervezet végül őt magát is befogadta tudóstársként.

Közérdekű adatigényléssel fordult lapunk a Közép-európai Akadémiához, mivel nem sikerült megtudnunk, Varga Judit volt igazságügyi miniszter havonta hány forint forintért dolgozik számukra. A legutolsó, 2024. január 24-én készített országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatában 4-es besorolású sávot jelölt meg plusz jövedelemként, ami az akadémiától havi rendszerességgel érkező bruttó 1-5 millió forint közötti összeget jelent. A pénzt tudományos kutatói és oktatói tevékenységért fizeti a Miskolci Egyetem önálló gazdasági egységeként működő akadémia. Amikor rákérdeztünk a pontos összegre, tájékoztatás helyett a Telex korábbi cikkére hivatkoztak. A hírportál közölte február közepén, hogy Varga Judit országgyűlési képviselői megbízatásáról való lemondása után sem maradt állandó bevétel nélkül. Arra sem kaptunk választ, mióta foglalkoztatják, pontosan mit csinál, és eddig mit végzett el.

A Közép-európai Akadémia (Central European Academy, CEA) nem a fenntartó egyetem miskolci egyetemvárosi kampuszán, hanem Budapesten székel a Városmajor utcában. 2022. januártól működik. Első évében a Miskolci Egyetemen jogászként diplomázott Varga Judit még nem csatlakozott a szervezethez tudományos munkatársként, ám alapításában nélkülözhetetlen szerepe volt. Abban az évben, júliustól az állami fenntartás alól kiszervezett Miskolci Egyetemet felügyelő Universitas Miskolcinensis Alapítványt elnökölte. Elsőként 2023-ra vonatkozó bevallásában olvasható, hogy kutatóként, oktatóként foglalkoztatják az akadémián. E megbízása 2023 februárja után keletkezhetett, amikor az egyetemi kuratórium vezetői tisztségétől meg kellett válnia. 2023. február közepén valamennyi alapítványi modellbe terelt egyetem kuratóriumában lemondatták a kormánytagokat, mivel az Európai Bizottság összeférhetetlennek tartja a kormányzati-politikusi részvételt az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Kérdés, havi megbízásai díja az 1 vagy az 5 millió forinthoz áll közelebb, vagy azt is meghaladja. A Közép-európai Akadémiától hiába várunk választ, titkolja, mennyit keres Varga Judit. Erre vonatkozó adatkiadási igényünket megtagadta, arra hivatkozva, hogy a szervezetükben nem rendelkezik döntéshozatali joggal. Varga Judit a kérelemben megjelölt időszakban és jelenleg sem tekinthető a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében eljáró személynek, hiszen a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörével összefüggésben önálló döntéshozatalra nem jogosult.” A szervezet álláspontja, hogy nincs olyan ágazati törvény, amely közérdekből nyilvános adattá minősítené a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében esetlegesen el nem járó személyek személyes adatait.

Az akadémiát azzal a céllal alapították, hogy „a közép-európai országokra is kiterjedő kutatási és képzési projekteket menedzseljen, mindeközben megszólítva mind a jogtudomány képviselőit, mind a terület iránt érdeklődő fiatalokat; (...) tevékenysége során működteti a Közép-európai Professzori Hálózatot, a Junior Programot, illetve nemzetközi tudományos konferenciákat és webináriumokat szervez” – olvasható honlapjukon. Az egyetem 2022-es beszámolója az akadémia számára 47 vállalkozási szerződést említ, ami megegyezik a CEA honlapján olvasható 47 fős kutatói létszámmal. Az akadémián elérhető jövedelmekről a Miskolci Egyetem gazdálkodásának 5 millió forintot elérő és meghaladó értékű szerződéseiből lehet értesülni. A nyilvánosságra hozott adatok szerint kutatói 2022-ben 6 millió és 14,4 millió forint között kerestek. Legtöbben, 31 kutató egy év alatt 12 millió forint díjazásban részesült, 6 millió forintosban tízen, 14,4 milliósban ketten, 11,2 milliósban egy fő. A megbízások összértéke majdnem elérte a félmilliárd forintot, 472 millió forintot költöttek a kutatók javadalmazására. Ez jelentős tételnek tűnik, ha azzal az összeggel vetjük össze, amit alapítójától kapott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022-ben a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány feladatai ellátásra 400 millió forintot adott át.

Az akadémiának öt kutatócsoport dolgozott. „Az alkotmányos identitás, valamint az uniós jog és a tagállamok nemzeti joga közötti kapcsolatok”, „A környezet és jövő nemzedékek alkotmányos védelme”, „A nemzeti szimbólumok alkotmányos védelme”, „A szülői felügyelethez való jog”, „A magánélethez való jog” kutatócsoportja. Mindegyik kutatócsoportban kilenc professzor, többségében külföldiek, szerb, szlovén, szlovák, lengyel, cseh, horvát tudósok. A kutatócsoportok tablóin Varga Juditot egyik kutatócsoportban sem tüntették fel. A magyarok között két közismert név található, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, aki az alkotmányos identitást kutatókat vezette és vezeti, míg Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a magánélethez való jog kutatójaként dolgozott. Az ő illetményére is kíváncsiak voltunk, erre se kaptunk választ, ezért közérdekű adatigénylésünkben ez is szerepel. Az üvegzseb oldalról azonban megtudható, hogy Koltay 2022-ben 12 millió forintot kapott a „Jogi alapkutatások végzésére, konferencia előadás és disszeminációs esemény tartására és tudományos művek létrehozására irányuló megbízási és felhasználási szerződésének” teljesítéséért. Azt elárulta az akadémia, hogy Varga Zs. ingyen vezeti kutatócsoportját 2022-24-ben.

Varga Judit neve nem szerepel az egyetemi üvegzseb oldalon a 2022-es kifizetési listán, aminek valószínű magyarázata, hogy akkor még nem dolgozott az akadémiának. 2023-ban viszont már igen; a szervezet honlapja alapján azonban úgy tűnik, minta megállt volna az idő: a munkacsoportok eredményeiről való beszámolók többsége 2022. júniusban záródik, csupán két esemény következett ezután, szeptemberben és decemberben. A 2023-ban elért eredményekről információ egyáltalán nem olvasható a kutatócsoportok oldalain. Az akadémiát kérdeztük a 2023-as évben végzett tevékenységekről; tájékoztatásuk szerint azért nincs információ, mert még korai lenne: „A Közép-európai Akadémia 2023-as évben indított kutatócsoportjainak munkája az idei évben fejeződik be, ezért idő előtti még az eredményekre vonatkozó kérdés megválaszolása.” Az akadémia működésére a 2024. április 17-én zárt szerződéslista sem utal. A 2022-es év egyetlen kutatójával kötött új szerződést sem nevesítenek, Varga Judit megbízásai szerződése sem olvasható. Annak ellenére, hogy az 5 millió forintot elérő és meghaladó értékű szerződések felsorolása túlhaladt 2023-on, már a 2024-es szerződésekkel frissül.

Érdekes és nem véletlennek tűnő egybeesés, hogy az akadémián 2022-ben legjobban fizetett kutatóját, a 14,4 millió forintot kereső, a Varsói Igazságügyi Intézetet igazgató Martin Wilelcet a K. Endre mentelmi ügyébe belebukott Novák Katalin lemondása után magas állami elismerésben részesítette. Február 23-án a krakkói konzulátuson a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. Szintén kitüntették Paweł Czubikot, a Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetem jogászprofesszorát, aki 12,2 milliót keresett az Közép-európai Akadémián. A tudós a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta Magyarország varsói nagykövetétől, Kovács Orsolyától. Az ünnepi pillanatokról beszámolt az akadémia partnere, a kormányzati igazgatási szervként működő Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet, amelynek vezetői kinevezéséért a mindenkori igazságügyi miniszter, az elmúlt években Varga Judit volt felelős. A volt igazságügyi miniszter ismerhette is kutatótársát, a Novák Katalin által kitüntetett varsói jogtudóst, ugyanis 2022 júniusában jelenlétében írták alá a Mádl Ferenc Intézet és a Varsói Igazságügyi Intézet együttműködési megállapodását. Ekkor tett javaslatot a „V4 Professzori Hálózat” létrehozására, amely „hozzájárulhat egy olyan közép-európai szakmai közösség és tudásbázis megteremtéséhez, amely képes megjeleníteni a régió sajátos nézőpontját az európai jog- és államfejlődés, illetve az európai integráció meghatározó kérdéseiben”.

Vargának aktív szerepe volt már a Közép-európai Akadémia állandó partnere, a Mádl-intézet elindításában is, amelyre 2019-es miniszteri kinevezés előtti hetekben került sor. A 24.hu számolt be arról, hogy első operatív vezetőjének Varga miskolci gimnáziumi osztálytársát és egyetemi hallgatótársát, Raisz Anikót nevezték ki. Raisz még egyetemi oktatóként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hágai európai ügyek bizottságában azt hangoztatta, Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, tiszta minden választás, szabad a sajtó, virágzik a civil társadalom és a demokrácia. Varga miniszteri kinevezése után Raiszt vette maga mellé a tárca közigazgatási államtitkárának, ekkor le kellett mondania a Mádl-intézetről. Az új vezető, aki jelenleg is az intézet élén áll, Szilágyi János Ede, a Miskolci Egyetem docense lett. 2002-2003-ban Varga, Raisz és Szilágyi egyszerre volt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar köztársasági ösztöndíjasa. A szimbiózist jól mutatja, hogy Szilágyi nem csak a Mádl-intézetben, hanem az akadémián is vezető pozícióba került, ahol stratégiai igazgatóként dolgozik. 2023 novemberében az akadémia és az intézet európai föderalizációról tartott konferenciáján Varga Szilágyi előtt üdvözölte az európai a résztvevőket öt percben. 2023 júniusában a Mádl-intézet a Közép-európai Akadémia és az Igazságügyi Minisztérium közös konferenciáján is felszólalt. Az akkori igazságügyi miniszter szóba hozta az uniós források visszatartását, amelyek szerinte alanyi jogon járnak Magyarországnak és Lengyelországnak, de a politikai véleménykülönbségek miatt nem folyósítják. A Mádl-intézet adta ki azt a Mádl Ferencről szóló könyvet, amelynek 2023. júliusi bemutatóján

a Sándor-palotában felszólalók közül Novák Katalin mellől nem hiányozhatott Balog Zoltán református püspök, a kegyelmi ügy szellemi atyja sem, de Sulyok Tamás, Novák utódja is jelen volt.

A Közép-európai Akadémia már csak a közép-V4-es európai professzori kutatóhálózatának létrehozásával Varga Judit javaslatának egyértelmű megvalósulására utal, bővített, V7-es formában. A szervezet a miskolci születésű Varga Judit anyaegyetemén alakulhatott meg, a sikerrel véghezvitt közép-európai professzori projekt betetőzéseként az igazságügyi miniszter az általa szorgalmazott, gondozott intézet kutatójaként folytathatja pályafutását.

Az aranygorillás székhely

A Közép-európai Akadémia 2022-ben 16 millió forintot fizetett utólagos munkák elvégzésérére a Schmidt Mária és gyermekei, Ungár Péter és Ungár Anna többségi érdekeltségében lévő Budapesti Ingatlan és Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nek (BIF), amelytől a budapesti irodáit bérlik. Az akadémia a 2022 második negyedévében átadott, a BIF által fejlesztett „A” kategóriás minősítésű Major Irodaházban működik a Városmajor utcában, udvarán egy aranyozott King-Kong-szobor fogad tenyerét tartva. A BIF 2022-ben 5 milliárd osztalékot fizetett, részvényesei 2023. áprilisban már 8,8 milliárd forint osztalék kifizetését szavazták meg. Ennek 68 százaléka Schmidt Máriát és gyermekeit illette családi cégük, a főrészvényes Pió 21 Kft. révén, ami Ungár Pétert 16,7 százalékos tulajdonosként 900 millió forinthoz juttathatta.

 
Fotó: A szerző felvétele

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk