190 milliárdos veszteséget ért el az MVM Csoport

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Gazdaság

Az anyavállalat azért már jobban áll.

Az MVM Csoport 2023-ban 190 milliárdos veszteséget ért el a vállalat honlapján közzétett éves jelentésben található eredménykimutatás szerint – vette észre a Népszava. Az előző éves eredmény még 79 milliárdos nyereség volt, igaz, már az is több, mint 200 milliárdos visszaesés volt 2021-hez képest.  A cég adózott eredménye viszont rekordszintre, 369 milliárd forintra nőtt.

Az MVM Zrt. anyavállalat számai már szebben alakultak: az adózott eredmény 213 milliárd, a teljes, átfogó jövedelem pedig 212 milliárd forint lett.

A cégcsoport eredményeibe közrejátszott a tavaly az államnak rendkívüli módon kifizetett 309 milliárd forintos osztalékelőleg is. Megduplázódott az MVM Csoport által kapott állami támogatás is: míg 2022-ben még csak 516 milliárd forint volt, 2023-ban már 1002 milliárdot kaptak a központi költségvetésből „rezsivédelmi támogatásként”.

Jelentősen csökkentek az MVM árbevételei viszont: a gázért 2,5 ezermilliárd forintot kaptak az egy évvel korábbi 5 ezermilliárddal szemben, az áramból származó bevétel 1,9 ezermilliárdról 1,7 ezermilliárdra csökkent.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után az MVM Zrt. az alábbi közlemény publikálását kérte.

"Az MVM Csoport 2023-ban nyereséges volt, az évet 369 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

Az MVM Csoport 2021 óta köteles a nemzetközi számviteli sztenderdeknek (IFRS) megfelelően elkészíteni a konszolidált pénzügyi kimutatásait. A hatályos IFRS előírások alapján az időszaki eredmény mellett be kell mutatni az ún. egyéb átfogó jövedelemre vonatkozó kimutatást is. Az egyéb átfogó jövedelem nem eredménykategória, így abból következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy egy társaság nyereséges vagy veszteséges-e, nem helytálló.

Az egyéb átfogó jövedelem olyan nem realizált, főként átértékelésből származó hatásokat foglal magában, amelyek a cégcsoport saját tőkéjére ugyan hatással vannak, de a tárgyidőszaki eredményére nem.

Az éves egyéb átfogó jövedelem tehát nem az MVM Csoport valós eredményét mutatja, használata annak megítélésére, hogy az MVM Csoport nyereség vagy veszteséges volt-e, félrevezető, pénzügyi szempontból helytelen."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk