Snoblesse Oblige 2024/18.

  • Narancs
  • 2024. május 1.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló

Lebontották a Magyar Irónia Házát, / gyógyüdülőjét kevély győzteseknek, / kik alapkőletenni jöttek ki a fényre / az önvédelmi pinceklubokból, amikor / véget ért végre a Történelem.

(Fehér Renátó: A Magyar Irónia Háza) 

péntek május 3. 16.00 Zenés lakossági fórum a Haller parkban

Egy egyedülálló akciósorozat utolsó eseménye: a város falain meg­jelenő üzenetek új életre kelnek, hogy zenei előadások formájában szólalhassanak meg. Közreműködik: Sereglei András színész, Cristobal Campero és a T9 Zenekar, DJ Panda, Kiss Gabriella látványtervező – és a közönség, amelynek a saját szövegei is bekerülhetnek a performance zenei szövetébe. Esős idő esetén a parkhoz közeli H52 közösségi terében tartják meg a koncertet.

(Haller park, a sportpálya és a játszótér közötti zöld terület, Bp. IX.)

 

péntek május 3. 19.00 MesélŐk Extra (felnőtteknek)

Élő zenés improvizatív előadás, amely tulajdonképpen egy mese, de a hőseit és a helyszíneit ezúttal felnőtt nézők inspirálják. A színpad a színészeké és a közreműködőké, de aki akarja, csupán szemlélőként is figyelheti, mi történik az előadásban.

(Itt és Most Impro Színház, Bp. IX., Ráday u. 18.)

 

péntek május 3. 20.00 Kéknyúl – koncert

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó nyolctagú csapat egyedülálló színfoltja a hazai klubéletnek. Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs Hammond orgonája, a kövér fúvós szólamok, a vagány gitárok, a sok vokál és Andy Hefler szenvedélyes előadásmódja mindenkit magával ragad.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek május 3. 20.00 Kérem, szavazzanak! (Pendiente de voto)

Roger Bernat színházában a nézőké a főszerep, akik ezúttal egy szórakoztató parlamenti társasjátékban vesznek részt. Távirányítóik segítségével döntenek egyebek közt az oktatás, a városi közlekedés vagy a kultúratámogatás ügyében. Ez az előadás a 2012-es bemutatója óta számos országban járt, és mindenhol az adott társadalom épp fókuszban lévő kérdéseire reagált. Budapesten a Tavaszi Fesztivál keretében jön létre, a magyar adaptációt Kelemen Kristóf készítette. Az esemény 140 perces, két szünettel, de megéri. Másnap újra.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat május 4. 11.00 Megették az ovit – budapesti bemutató

„Te tudtad, hogy valaki megette az ovit? És, hogy ez a valaki egy óriás volt? Azt hallottad, mi történt ezután?” Ha nem, akkor meg kell nézni a szombathelyi Mesebolt Bábszínház új előadását. Dániel András meséje alapján Somogyi Tamás rendezte, Kolozsi Angéla játssza Grosschmid Erik bábjaival.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat május 4.  17.00 Luxembourg Párizsban – finisszázs

Az idei esztendő egyik legizgalmasabb képzőművészeti eseménye volt, hogy Ziffer Sándor 110 évig felfedezetlen, közel 100 millió forint értékű, Franciaországban készült festménye előkerült. Bellák Gábor művészettörténész beszél az alkotás művészettörténeti jelentőségéről, és a magyar művészek Párizsban szerzett szakmai élményeiről.

(FreylerArt Galéria, Bp. VI., Hajós u. 14.)

 

szombat május 4.  18.00 Pokoli torony

Szent Flórián, azaz a tűzoltók napján a Pannónia mozikban látható ismét az anno három Oscarral díjazott, idén 50 éves katasztrófafilm. Minden tűzoltó- vagy katasztrófavédelmi igazolványt felmutató néző tiszteletjeggyel, térítésmentesen tekintheti meg.

(Lurdy mozi, GoBuda mozi, Pólus mozi, Cinema MOM)

 

szombat május 4.  19.00 Test-kép, zavar? – tánc­előadás

Tóth Károly, Bóta Ildikó és Surányi Judit alkotók nem csupán a mozgássérült embernek teremtenek lehetőséget a megmutatkozásra az érzékenyítő táncelőadás során, de a normatív testben élő, hétköznapi nézőket is szembesítik a saját korlátaikkal. Az előadás utáni beszélgetésen a résztvevők átélhetik, milyen volna egy integráló iskolarendszer. 14 éven felülieknek ajánljuk.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat május 4. 19.00 Lóhalál 60

A főváros legendás dobosa, Molnár Gábor, alias Lóhalál a 60. szülinapját ünnepli a jelenlegi zenekaraival és vendégeivel. Fellép a SKUD Ruzmarin – Rozmaring Szerb Táncegyüttes, a Gépfolklór, a VitukiSchwarzmuzik–TURBOMOZSÁR, aztán este 10 után bekeményítenek és a Csináltadmár Rabbival? zenekar csap a mikrofonok közé, majd az ef.Zámbó Happy Dead Banddel lehet az éjszakába nyúlni.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat május 4. 19.00 Urbán legendák – A tartozás – bemutató

„Apa és fia elindulnak, hogy behajtsák a tartozást. Bejárják Terézváros utcáit a Jókai tértől a Nyugatiig, de csak a múlt szilánkjait találják…”

A Budapest Nagyregény Kaleidoszkóp című fejezetét Fehér Renátó írta a VI. kerületről, Tasnádi István pedig színházi audiosétává dolgozta át a történetet, amelyet most Vidovszky György rendezésében mutat be a Kolibri társulata. Az előadás másnap is lesétálható a Tavaszi Fesztivál műsorán.

(Kolibri Színház, Bp. VI., Jókai tér 10.)

 

szombat május 4. 19.30 Füst Milán: Egy doktorkisasszony naplójegyzetei

Egy nő és négy férfi története, avagy boldogságkeresés az I. világháborús Bécsben, illetve egy Bécs környéki szanatóriumban. Füst Milán sokáig eltitkolt, A mester én vagyok című regényének nyomán írta és rendezte: Lábán Katalin. Angol felirattal.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

vasárnap május 5. 16.00 Inverz kartográfia – kiállítás

Csörgő Attila törékeny egyensúlyi helyzeteket, esetlegesnek ható struktúrákat, és olyan pillanatnyi együttállásokat hoz létre, amelyek képesek megingatni, sőt újrarendezni azt a nézőpontot, amelyből a körülöttünk lévő világra tekintünk. Műveiben a fotográfia, a szobrászat és a rajz médiumait ötvözi. A kiállítás június 9-ig látható, hétfő kivételével előadási napokon 16 és 22 között.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

vasárnap május 5. 16.00 E-bloc – koncertséta

Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy megalkotta a meglepő és eredeti catwalk concert műfaját. 18.00-tól újra sétáltatják a ruháikat az újabb nézők örömére.

(Memento park, Bp. XXII., Balatoni út – Szabadkai út sarok)

 

vasárnap május 5. 19.00 Harmony of love – Király Linda koncertje

A népszerű énekesnő saját szerzeményeket és világslágereket ad elő a Stúdió 11 Ensemble kíséretével. A sztárprodukció sztárvendége az énekesnő testvére, Király Viktor énekes, dalszerző lesz, akivel számos duettet is előadnak majd.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő május 6. 10.00 Kerettörténet – kiállítás

„Kezdetben volt a keret, az ablak a világra. (…) Aztán kimentem a kertbe és felmásztam a diófára. Olvastam, uzsonnáztam, beszéltem az állatokkal, egy voltam közülük. Visszamentem az épületbe és az egységérzés eltűnt.” Tillmann Hanna gyermekkori érzelmekkel foglalkozó új olajpasztell grafikái és papírkollázsai, valamint újragondolt képei május 18-ig láthatók. A látogatás bejelentkezéssel lehetséges a hanna.tillmann@

gmail.com címen.

(Living Gallery, Bp. VII., Klauzál tér 5.)

 

hétfő május 6. 19.00 Ne sírj értem, Szarajevó! – Susan Sontag Szarajevóban

Susan Sontag 1993-ban az épp ostromlott Szarajevóba utazott, hogy színre vigye a Godot-ra várva című Beckett-darabot. A dokumentumfilm a darab alkotóival és szemtanúkkal készített interjúk segítségével megható beszámolót ad a városról, amelybe az alkotó a jelenlétével új erőt lehelt. A vetítés után beszélgetés és könyvbemutató is lesz.

(ÖrkényKöz Műhely, Bp. VII., Madách tér 6.)

 

hétfő május 6. 19.00 Immortal Onion – koncert

Baromi jó lengyel dzsessz egyenesen Gdańskból. Wojtek Warmijak dobos, Tomir Śpiołek zongorista és Ziemowit Klimek basszer triója Michal Jan szaxofonossal egészül ki.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

kedd május 7. 18.00 Isten asszonya

Maja Prettner ljubljanai rendezőnő friss dokumentumfilmjével indul a Little Europe Fesztivál, amelynek idei alcíme: Nők a kormányrúdnál. A film Janáról, az evangélikus protestáns lelkészről szól, aki a szlovén peremvidék hátrányos helyzetű falvaiban dolgozik, és a saját életével való szembenézése során azon hezitál, feladja-e lelkipásztori munkáját.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

kedd május 7. 18.00 Miután felmondtam, miután maradtam – rendhagyó évzáró

Egy budapesti iskola különböző tereiben pályaelhagyó és pályán maradó tanárok változatos történetei hangzanak el. Városi és vidéki életmesék, fiktív évzáró keretébe ágyazva. A Stereo Akt dokumentarista előadása a különböző túlélési stratégiákat, az ellenállás lehetőségeit és a jövőt vizsgálja. Másnap ismétlés.

(Wesley János Általános Iskola, Bp. X., MÁV-telep 38.)

 

kedd május 7. 19.00 Kardos-Horváth János vacsorakoncertje

A Kaukázus zenekar frontembere akusztikus műsorral érkezik, s azt a Domovoj Projekt séfjei mellett Batta Ramon, a Gastro Trash mesterszakácsa hozzák összhangba zenei tematikájú menüsorral.

(Turbina bisztró, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

kedd május 7. 20.00 Game Changer és Balta-díjátadó

Molnár Csaba, Vadas Tamara és Vass Imre formabontó előadása egyszerre kapott legjobb előadásért járó Lábán- és Halász Péter-díjat, pedig az egyiket táncelőadásokért adják, a másikat meg színháziakért. Nem biztos, hogy tudják még játszani, ráadásul utána az előadás előadói átadják az általuk alapított, sajátos szemléletű Balta-díjat, amellyel szeretnék felmutatni a kortárs tánc területén aktívan jelen lévő emberek, intézmények, kezdeményezések munkáit.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda május 8. 19.00 „Itthon vagyunk…” – irodalmi és színházi est

Az est keretében Fehér Renátó író Tasnádi István íróval és Vidovszky György rendezővel beszélget arról, hogyan kelt életre a Kaleidoszkóp című fejezet a Budapest Nagyregényből, és hogyan jutott el Terézváros utcáira egy különleges, friss előadásnak köszönhetően. Közreműködnek a Kolibri Színház színészei.

(Eötvös10, Kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szerda május 8. 20.00 Festival of Abnormal Music

Az abnormális zenék fesztiválját május 8. és 11. között első alkalommal szervezi meg az Inverted Spectrum Records nyolc budapesti helyszínen (Turbina, Gödör Klub, Auróra, Gólya, Dobozi 21, Blut­orange, Susuka és a Népszíntér), 26 budapesti, dunaújvárosi, debreceni, belgrádi, ankarai és tokiói zenekar, valamint DJ közreműködésével. Az egész itt kezdődik a szerb outsider művész és zenész Arhivista (Dunavski Buzukije) kiállításának megnyitójával, amely után az ankarai Özüm İtez ad szólókoncertet.

(Dobozi 21 Közösségi Központ, Bp. VIII., Dobozi u. 21.)

 

szerda május 8.  20.00 Chris Botti – koncert

A jazztrombitás, aki addig zenélt legendákkal, Stinggel, Paul Simonnal, Barbra Streisanddal, Lady Gagával, Frank Sinatrával és másokkal, míg maga is legendává vált. Most a Jazztavasz vendége lesz, és legkedvesebb régi és új örökzöldjeire helyezi a hangsúlyt. Meg az új lemezére, amelyet tíz év után készített.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök május 9. 18.00 A sellők nem sírnak

Annika, a bolti eladónő élete kaotikus: az apja beköltözik hozzá, barátnője bébiszitternek használja, remélt szerelméről pedig kiderül, hogy hajléktalan. A főhősnő mindezek ellenére a tökéletes sellő­uszonyról álmodozik, amely 2458 euróba kerül. A vetítés után Franziska Pflaum rendezővel beszélgetés is lesz a Little Europe Filmfesztivál utolsó napján. 20.00-tól pedig Natálie Císařovská: Az ő teste című, tavalyi, egy pornószínésznővé lett élsportolóról szóló filmje látható.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

csütörtök május 9. 19.30 Improsok[k]!

Az L1 Egyesület improvizációs est sorozatának részében Ladjánszki Márta 30 évi munkásságából és az előadásai kosztümtárából válogat ruhadarabokat, amelyeket a fellépő művészeknek – Györke Tímea, Alejandra Rosas, Tojabe Ajumi, Varga Dóra, Varga Zsolt, Veres Flóra – inspirációként ajánl fel, továbbgondolásra.

(Vallai Kert, Bp. Rumbach S. u. 10.)

 

csütörtök május 9. 20.00 Festival of Abnormal Music

Folytatódik az abnormális zenék fesztiválja, amelybe a heavy pszichedelikus rocktól a synth punkig minden belefér. A mai hiteles, kompromisszummentes, még a nem mainstream műfajokba is kevésbé illeszkedő zenei fellépők Albániától Japánig: Dr. Sarıhan, Dr. Somolo, Lego Lassi, heaven­phe­tamine, halálorgazmus és HunterKron.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk