A legnépszerűbb filmek többsége nem foglalkozik a klímaváltozással

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Mikrofilm

Az elmúlt tíz év 250 legsikeresebb filmjeinek kevesebb mint 10 százaléka ment át az ún. klímaváltozásteszten.

Immár a klímatudatot is teszt méri a filmekben – mutattuk be a Bechdel-teszthez hasonló klímaváltozástesztet ebben a cikkünkben. A nonprofit Good Energy csoport megállapította, hogy az idén Oscarra jelölt filmek közül mindössze három volt, amely megfelelt a teszt két szabályának: annak, hogy a filmben a klímaváltozás létezik, a karakterek pedig tisztában vannak ezzel.

A Good Energy most a Colby College klímaváltozással foglalkozó laborjával együttműködve egy még átfogóbb vizsgálatot végzett a klímateszttel: a 2013 és 2022 közötti időszak 250 legnépszerűbb filmjét vizsgálták meg. Minden évből kiválasztották a 25 legtöbb IMDB-szavazatot kapott mozit, kizárva a dokumentumfilmeket és azokat, amelyek nem napjainkban vagy a közeli jövőben (azaz 2006 előtt és 2010 után) és nem a Földön játszódnak. Ez azt jelenti, hogy az űroperák, a westernek és a kosztümös kalandfilmek nem jöhettek szóba.

A vizsgált filmek mindössze 12,8 százaléka – azaz 32 alkotás – teljesített az első kritériumot azzal, hogy egyáltalán tudomásul veszi a klímaváltozást. A teszt mindkét kérdését mindössze 9,6 százalékuk – azaz 24 film – teljesítette. Ahogy a tesztről szóló cikkünkben is bemutattuk, a klímateszten nem nehéz átmenni: elegendő, ha a filmben elhangzanak olyan kifejezések, mint a klímaváltozás, a klímakrízis vagy a globális felmelegedés. Zack Snyder sokat vitatott szuperhőseposza, az Igazság Ligája például azzal ment át a teszten, hogy Batman és Aquaman beszélgetésekor előbbi olvadó jégsapkákról és az ökoszisztéma elpusztításáról beszél. Az Oscarra jelölt A szomorúság háromszögében pedig mindössze egy LED-felirat olvasható: „Új klíma érkezik… a divat világába”.

A legklímatudatosabb filmnek a kutatás a 2017-es Boldog halálnapot! című horrort találta, amelynek hat jelenetében is megemlítik a klímaváltozást. A legklímatudatosabb alkotók Bong Joon-Ho és Christopher Nolan két-két filmmel: előbbi az Élősködőkkel és a Snowpiercerrel, utóbbi a Tenettel és a Csillagok között című alkotásával.

A teszt készítői szerint biztató tendencia, hogy az elmúlt öt évben egyre többször jelenik meg a filmekben is a klímaváltozás. „Azért fordulunk a történetekhez, hogy értelmet, örömöt, szépséget és bátorságot merítsünk. Nagyon is szükségünk van rá, hogy azok a filmek, amelyeket nézünk és szeretünk, reflektáljanak jelenkori világunkra – melynek ma már a klímakrízis is része. A legendás Bechdel-teszhez hasonlóan a klímaváltozásteszt egyszerre szolgál kreatív szerszámként és vizsgálatra való felhívásként, amelyben az éghajlatváltozás képernyőn megjelenő reprezentációját kutatjuk” – fogalmazott a Good Energy aalpítója, Anna Jane Joyner.

A kutatás szerint a klímatudatos filmek pénzügyileg is sikeresebbnek számítanak, épp ezért azt szorgalmazzák, hogy minél több ilyen készüljön. 2022-ben egy forgatókönyvíróknak szóló kiadványt is készítettek, melyben igyekeztek tippeket adni, hogyan tehetnek egy filmek minél inkább klímatudatossá. Eszerint a filmeknek pozitív példát kellene állítaniuk, például úgy, hogy minél több karakterük biciklizik vagy használja a tömegközlekedést, ha ez belefér a sztoriba.

Íme azoknak a filmeknek a listája, amelyek átmentek a klímaváltozásteszten:

2013: Pacific Rim

2014: Kingsman – A titkos szolgálat; A csodálatos Pókember 2.

2015: Az útvesztő: Tűzpróba; Fantasztikus Négyes

2016: –

2017: Az Igazság Ligája; Boldog halálnapot!

2018: Venom; Aquaman

2019: Fehér éjszakák; Házassági történet; Halálos iramban: Hobbs & Shaw; Pokémon – Pikachu, a detektív

2020: Tenet; Vadászat

2021: Ne nézz fel!; Zack Snyder: Az Igazság Ligája; Örökkévalók; Godzilla Kong ellen; A holnap háborúja; Egy igazán dühös ember

2022: Tőrbe ejtve – Az üveghagyma; Jurassic World: Világuralom; A szomorúság háromszöge

A teljes vizsgálat ide kattintva olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk