Mesterséges intelligencia segítségével derítették ki Platón pontos nyughelyét

  • narancs.hu
  • 2024. április 28.

Tudomány

Az ókori görög filozófus utolsó éjszakájának részletei is feltárultak egy bontatlan papirusztekercsből.

Mesterséges intelligenciával olvasták le a kutatók a tintával írt szöveget egy bontatlan ókori tekercsben, amelyben Platón sírhelyéről és utolsó éjszakájáról is tudósítanak – írja a Telex a Gizmodo nyomán.

Platón, az ókori görög filozófus, Arisztotelész mestere és Szókratész tanítványa 80 éves kora körül halt meg 2400 évvel ezelőtt. Korábban is tudni lehetett, hogy a sírhelye valahol az általa alapított athéni Akadémia területén fekszik, de eddig nem ismerték a kutatók a pontos helyszínt. Az Akadémiát egyébként Sulla, a római hadvezér 300 évvel Platón halála után elpusztította, a maradványai 3 kilométerre fekszenek az Akropolisztól.

Most egy 800 kilométerrel odébb talált papirusz segítségével jutottak közelebb a megoldáshoz a kutatók. Majdnem kétezer évvel ezelőtt tört ki a Vezúv, amely a föld alá temette Pompejit és annak lakosságát.

A hamu egy dokumentumokkal teli villát is betemetett, megőrizve így az utókor számára.

Itt találtak rá egy helyi költő és filozófus által írt papiruszra is, amely szerint Platónt az Akadémia falain belül egy a múzsák szentélye közelében található magánkertben temették el. A szöveg Platón utolsó éjszakájáról is beszámol: magas láza lehetett a filozófusnak, és zavarta a zene, amit játszottak neki. A projekt egyik kutatója szerint egy trák zenész fuvolázott, hogy enyhítsen az idős filozófus utolsó óráin, de Platón azt mondta neki, hogy „gyér a ritmusérzéke”.

A kutatás másik érdekessége a papirusz olvasásánál használt technológia volt.

A tekercseket nem lehet kibontani, mivel a koruk miatt az a megsemmisülésükhöz vezetne.

2015-ben a Kentucky egyetemen röntgentomográfiával és számítógépes látással, mesterséges intelligenciát használó technológiával tudták kinyerni az adatokat egy zárt Holt-tengeri tekercsből. A Pompeji szomszédságában található herculaneumi tekercseknél szintén mesterséges intelligenciával, neurális hálózatok segítségével állapították meg, hogy hol található a tinta a zárt papiruszokon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.