Film

A számla előtt

Craig Gillespie: Pénzeső

Kritika

A 2020-as évekről és világunk jelenlegi állapotáról kevés dolog árulkodik jobban, mint a GameStop short squeeze, mely jelenséget nevezhetnénk Reddit vs. Wall Street csatának, vagy egy, a magyar sajtóban megjelent cikk után Jackass-kapitalizmusnak is.

Egy régóta döglődő cég részvényárfolyama 2021 januárjában valósággal az egekbe szökött: a GameStop főleg plázákban és bevásárlóközpontokban található boltjai PC-játékokat és számítógépes eszközöket árulnak, csupa olyan holmit tehát, amelyeket ma már szinte mindenki online szerez be. A bolthálózat sokakban ébreszt nosztalgiát, hiszen az itt vásárolt játékokon nőttek fel. A magukat csak geekekként és kockákként definiálók a Reddit nevű internetes fórumon gyülekezve valóságos ellenállást szerveztek: elkezdték felvásárolni a GameStop részvényeit, ezzel felhajtva azok értékét. Mindez azonban nem pusztán egy hőn szeretett cég megmentéséről szólt: a vállalatot a Wall Street nagykutyái évek óta szorongatták a tőzsdepiacon, arra fogadva, hogy az árfolyama csak tovább fog esni – és így is lett. A milliárdok felett bábáskodó hedge fundok a Reddit fórumozói miatt pár nap alatt dollárszázmilliókat buktak, ami feje tetejére állította az egész részvénypiacot. A kisemberek főleg a Robin Hood nevű új platformon kereskedtek, ennek az a sajátossága, hogy bárki beszállhat a nagyok játékába. A reddites megmozdulást egy Roaring Kitty (más platformokon DeepFuckingValue) „művésznevű” figura vezette – a Pénzeső elsősorban rá koncentrál.

A valóban filmre kívánkozó történések és a get-rich-quick téma ellenére a filmben nincs a mellkasát ütemesen veregető tőzsdecápa, hiányoznak a villámsebességgel csúcsra jutó yuppie-k, és nem láthatunk lendületes vágásokkal ide-oda repkedő, hatalmas köteg bankókat sem. Mindez inkább csak mémek formájában jelenik meg, ahogy a pénz is csak virtuálisan növekszik hőseink bankszámláján.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.