Népszava: Kreml-barát propaganda terjesztésével vádolja a Fideszt az Európai Parlament

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Külpol

Egy csütörtökön elfogadott friss állásfoglalásban.

Aggódik az Európai Parlament (EP) a magyar kormány politikája és álláspontja miatt, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével számos kritikus alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra – a Népszava szerinte többek között ezt tartalmazza a közelgő uniós választásokba való állítólagos újabb orosz beavatkozásról szóló friss parlamenti állásfoglalás.

A csütörtökön elfogadott határozat leszögezi, hogy „a magyar Fidesz párt Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt”.

Az EP többek között felidézi a VSquare közép-európai oknyomozó portál leleplezését, amely szerint 2020-ban Peter Pellegrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke Orbán Viktor közbenjárását kérte ahhoz, hogy az abban az évben tartott szlovákiai parlamenti választások előtt megkapja a Kreml támogatását. A segítségnek köszönhetően Pellegrini – akit azóta megválasztottak Szlovákia elnökének – 2020. februárjában, három nappal a választások megtartása előtt Oroszországba látogatott.

A lap emlékeztetett, az elmúlt hónapokban napvilágra került, hogy Oroszország megkörnyékezett EP-képviselőket és néhányuknak pénzt is fizetett az orosz propaganda terjesztéséért. Az EP határozata kitér arra is, hogy a Kreml számos szélsőjobboldali pártot, többek között a francia Marine Le Pen pártját is szponzorálta Európában, több helyen pedig az Oroszországból származó rejtett finanszírozással sértették meg vagy játszották ki a választási szabályokat.

Az állásfoglalás szankciókat sürget a rosszindulatú külföldi hírmanipulációban és beavatkozásban részt vevő elkövetőkkel szemben, illetve szorgalmazza, hogy az Európai Parlament tökéletesítse etikai szabályzatát, felügyeleti szerepét és belső szankciós rendszerét a külföldi befolyásolási kampányokban részt vevő képviselőkkel szemben. A parlamenti határozatban foglaltakat sem a többi uniós intézménynek, sem a tagállamoknak nem kötelező végrehajtaniuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.