Oroszbarát félkatonai szervezettel állt kapcsolatban Fico merénylője

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Külpol

A szlovák sajtó állítása szerint. Sőt, szimpatizált egy nyolc embert meggyilkoló pozsonyi ámokfutóval is.

A Robert Fico elleni szerdai merénylet elkövetője, a 71 éves Juraj Cintula 2016-ban kapcsolatba került egy oroszbarát, szélsőséges félkatonai szervezettel – írja az Aktuality.sk nevű szlovákiai hírportálra hivatkozva az rtl.hu. Arra egy korábbi cikkünkben lapunk is utalást tett, hogy Juraj Cintula a Slovenskí Branci elnevezésű neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa lehetett, erre utal, hogy a férfi a szervezet több Facebook-posztjában is szerepel. Arról azonban nem tudni, a merénylet idején milyen kapcsolat fűzte a mozgalomhoz.

A magyar hírcsatorna felidézi: Panyi Szabolcs újságíró az X-en (Twitter) hívta fel a figyelmet arra, hogy a VSquare 2019-ben részletes cikket közölt a Slovenskí Branciról. A 2012 és 2022 között működő félkatonai szervezet fiatalokat toborzott, hogy „megvédjék Szlovákiát”, katasztrófahelyzetekben segédkezzenek vagy épp gyerekeket képezzenek. Időközben a szervezet hangvétele szélsőjobboldaliról oroszbarátra változott.

A szlovákiai Új Szó Juraj Cintulával kapcsolatban azt közölte, a merénylő egy 2015-ben megjelent könyvében arról írt, egyetért a Marian Kotleba vezette A Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) választási programjával. Az LSNS neonáci párt, jelenleg nem tagja a szlovák parlamentnek. A lap értesülése szerint Cintula szimpatizált azzal a Ľubomír Harmannal, aki 2010-ben Pozsonyban nyolc embert gyilkolt meg, 17-et megsebesített, majd magával is végzett (más források szerint rendőrök lőtték le). 

Úgy tudni, a hatóságok Cintula feleségét is kihallgatták a merénylet után.  A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.