Amerika szerint Oroszország vegyi fegyvert vetett be Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Külpol

Klórpikrint használhattak, hogy kiszorítsák az ukrán erőket az erődített állásokból és taktikai előnyöket érjenek el a harctéren.

Az Egyesült Államok szerdán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi vegyifegyver-egyezményt azzal, hogy klórpikrint vetett be az ukrán erők ellen

– írja a Politico. "Az ilyen vegyi anyagok használata nem elszigetelt incidens, és valószínűleg az orosz erők azon törekvése vezérelte, hogy kiszorítsák az ukrán erőket az erődített állásokból és taktikai előnyöket érjenek el a harctéren" – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Amerika első lépésként szankciókat vetett ki az Oroszország vegyi és biológiai fegyverprogramjaival kapcsolatban álló szervezetekre.

A klórpikrin, amelynek katonai felhasználása már nem engedélyezett, a könnygáz jellemzőivel rendelkező irritáló szer. Az amerikai székhelyű Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (CDC) szerint az első világháborúban nagyrészt vegyi harcanyagként használták.

Ezzel egyidőben az Egyesült Államok további három személyt is szankcionált Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálával kapcsolatban. Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov mindezt úgy kommentálta: "Úgy tűnik, Washingtonban nem értik, hogy Oroszországot és az oroszokat nem lehet megfélemlíteni a döntéseikkel. Nem veszik észre, hogy törvénytelen trükkjeikkel csak elidegenítenek más államokat. Valójában megtermékenyítik a talaját a kételyeknek Amerika jelenlegi szerepével kapcsolatban."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk