Elutasította a Hamász a fegyverszüneti feltételeket

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Külpol

Azt akarják elérni, hogy az izraeli katonák vonuljanak ki a Gázai övezetből.

Elutasította az Egyiptom és Katar által közvetített fegyverszüneti feltételeket a Hamász, de továbbra is zajlanak a tárgyalások

– közölte egy magas rangú tisztségviselő az AFP hírügynökséggel a The Guardian cikke szerint.

A szervezet célja állítólag a háború befejezése, de szeretnék elérni azt is, hogy az izraeli katonák vonuljanak ki a Gázai övezetből. A Hamász általi feltételek ellentétben állnak az izraeli kormány álláspontjával. Benjamin Netanjahu korábban arról beszélt, hogy hamarosan támadást indíthatnak Rafah városa ellen a fegyverszüneti tárgyalások kimenetelétől függetlenül.

A most elutasított javaslat értelmében 40 napig szünetelt volna a harc a térségben, ez idő alatt a Hamász fokozatosan engedte volna szabadon a túszul ejtett izraeli nőket, minden harmadik napon hármat. A Hamász mintegy 250 túszt ejtett október 7-e óta, közülük 133-an vannak még fogságban, bár a túszok egy része már feltételezhetően nem él.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban látogatott el a térségbe, és arról beszélt, hogy a harc beszüntetésének a Hamász az egyetlen akadálya, és a szervezet jobban tenné, ha elfogadná Izrael nagylelkű feltételeit.

Izrael a Rafah elleni támadás mellett északon is offenzívára készülhet, erről az ország vezérkari főnöke beszélt korábban. Az északi hadművelet a Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah ellen irányulhat, félő azonban, hogy egy ilyen támadás a konfliktus kiszélesedésével járna. Mindeközben azért is rendszeresen kritika éri Izraelt, amiért megakadályozza a Gázába szánt segélyszállítmányok kézbesítését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk