Egyszerre két dologról is kellene beszélnie Varga Juditnak

Narancsblog

Egy áldozat akkor jön elő a traumáival, amikor csak akar, nincs rossz idő. Ha viszont közben az elmúlt 14 év legsúlyosabb korrupciós ügyének és egy pedofilsegítő körüli kegyelmi botránynak is szereplője, akkor talán ezekről is hallanánk valamit közben.

Történelmi időket élünk, az biztos: a Fideszben hirtelen fontos lett a nők bántalmazása. Mindennél fontosabb, annyira, hogy Balogh József felesége a vak komondorával együtt nagyon örült volna neki a 2010-es évek közepén, ha ennyire fontos. A humanista narratíva felerősödése olyan fejlemény, amire évtizedek óta vártunk: talán ma már mi is aláírnánk az Isztambuli Egyezményt is. Nagyon fontos beszélni a családon belüli erőszak problémájáról: a statisztikák szerint évente nagyjából 50 halálos áldozatot szed, de ez is csak valamiféle tipp, hiszen a hatóságok nem adnak ki erről statisztikákat. A NANE adatai alapján nagyjából minden ötödik nőt bántalmaz a párja, 2021 óta közel duplájára nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma. Ahhoz, hogy valamit ennek minősítsenek, legalább két bántalmazást szükséges bizonyítani ahhoz, tehát azokról nem is igazán beszélünk, akiket egyszer megvernek otthon. Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának becslése szerint 2021-ben 45 ezer nőt ölt meg a partnere vagy családtagja világszerte, ebből Euróópában 2500-at, tehát naponta öt nőt és lánygyermeket a saját családtagja gyilkolt meg.

Magyarországon a bántalmazások többsége a rendőrség környékére sem jut el, a nemi erőszakot pedig idegenek utcán elkövetett tetteként szeretjük elképzelni, miközben főleg otthon történik olyanoktól, akikben bízott az áldozat. Magyarországon nincs áldozatsegítés, a kormánynak egyáltalán nincs ezzel foglalkozó politikusa, persze úgy általában véve most már nő sincs a kormányban.

Ennek fényében elképesztően nyomasztó olvasni Varga Judit válaszposztját exférjének, Magyar Péternek arról, hogy az egykori igazságügyi minisztert és visszavonultatott EP-listavezetőt többek közt könyvekkel ütötték otthon házassága alatt. A legjobb az lenne, mint minden ilyen esetben, ha igaza lenne Magyarnak, és az egész nem történt volna meg. Ha valaki áldozatként jön elő, akkor illik neki első körben hinni. Még akkor is, ha közben tudjuk azt is, hogy a családon belüli erőszakot általános irányelvek szerint kezelő Isztambuli Egyezmény aláírásának egyik leghangosabb ellenzője épp Varga Judit volt. Azt, amit Varga leírt, ugyanis senki nem érdemli meg, ahogy nem érdemel olyan közösséget sem, ami saját bevallása szerint tíz éve nézi csendben az egészet, hogy aztán akkor kezdje el zavarni, amikor már árt a pártnak.

Az általános jóízlést és közerkölcsöt viszont egy dologra felhasználni nagyon ronda dolog: arra, hogy kikerüljünk a válaszadás elől valami egész más dologban. Amikor a híres színész, Kevin Spacey akarata ellenére részt vett a #metoo mozgalom elindításában, akkor az első zaklatási hírére nem reagált, hanem gyorsan felvállalta a világ előtt, hogy a férfiakhoz vonzódik. Senki nem értette, mit akart vele azon túl, hogy kicsit a saját démonjaival küzdő emberré változzon valaki, aki amúgy fiatal fiúkat fogdosott akaratuk ellenére. 

Nekünk nem Kevin Spacey jutott látszólag, hanem Varga Judit. Az ő története bármilyen hiteles vagy nem hiteles ugyanis, Magyar Péter hangfelvétele nem női mivoltában, anyaként vagy feleségként támadta meg kedd reggel, hanem egykori igazságügyi miniszterként és politikusként. Ebben a kontextusban teljesen mindegy, hogy mi történik otthon, akármennyire is ugyanazokkal a szavakkal üzened te és a telkes közpénzmédia az elmúlt napokban, hogy a férjed agresszív állat. Az ugyanis mégiscsak erős állítás még félelmetes helyzetben is, hogy Rogán Antal és emberei belenyúlnak nyomzati anyagokba, vagy hogy Polt Péter a Fidesz csicskája még akkor is, ha ezek szerint nem tudja kordában tartani az ügyészségét. Azt az ügyészséget, aminek amúgy nem is az a dolga, hogy eldöntse, félelmében vagy őszinteségében állított dolgokat Varga Judit, hanem az, hogy kiderítsék, igaz-e, amit mond Rogánékról.

Még csak nem is az a kérdés, miért most áll elő bántalmazásával Varga: egy áldozat akkor áll elő ugyanis ezzel, ha készen áll rá, ez valami kozmikus együttállásként lehet akár ez a kedd délelőtt is. Annak ellenére, hogy döntéshozóként kifejezetten nehezítette a bántalmazott nők életét, sosem késő változtatni. Beszéljen bántalmazásáról, tartson fórumokat a családon belüli erőszakról, változzon aktivistává, forduljon akár rendőrséghez is! De mindeközben párhuzamosan azért mégis jó lenne hallani valamit arról is részleteiben, amit ezen a hangfelvételen elmondott, vagy ha már megtalálta a hangját, akkor akár arról is, hogy tulajdonképpen miért segédkezett egy pedofilsegítő elnöki kegyelmében. Egy állam maffiaszerű működése ugyanis még akkor is nagyon súlyos probléma és közügy, ha az azt fenntartóknak otthon nagyon nehéz sorsa van. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?