Magyar Péter: Ma is belerúgott az áldozatokba a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Belpol

A rendőrök kordonnal, a gyermekvédelmi tüntetés résztvevői kék zsinórral vették körül a Belügyminisztériumot.

Valódi gyermekvédelmi reformot követelt Magyar Péter azon a pénteki tüntetésen, amelyet a Belügyminisztérium budapesti épülete elé szervezett. Ennek azért van most aktualitása, mert a kormánypárti frakciók is a héten nyújtották be e témában jogszabálycsomagjukat, amely huszonkét különböző törvényt módosítana.

A hvg.hu tudósítása szerint a demonstrációra komolyan felkészült a rendőrség. A minisztérium épületét kordonnal zárták el, és volt olyan bejárat, amelyet öt rendőr védett.

Az Országos Közös Akarat nevű szervezet korábban bejelentette, hogy szombatra gyermekvédelmi tüntetést tart a Belügyminisztérium előtt, és ezután hirdette meg a Tisza Párt alelnöke ugyanebben a témában a pénteki demonstrációt, de ebből nem lett vita.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Miután a jelenlévők elénekelték a Szózatot, és Nagy Ervin színművész bevezető beszédet mondott a Tisza Párt támogatottságának növekedéséről és a gyerekek védelmének fontosságáról, az Országos Közös Akarat képviselője, Szilágyi Kitti óvodapedagógus szólalt fel. Arról beszélt, hogy a gyermekvédelmi rendszert kizsigerelték, a szakembereket megalázzák, a kormány pedig nem látja el rendesen a feladatát, nem védi megfelelően a gyerekeket. 

Szilágyi emlékeztetett, hogy az azonnali és tényleges változás érdekében szervezetük az ellenzéki pártok révén javaslatcsomagot juttatott el az Országgyűléshez, de nem engedték napirendre venni a kormánypárti képviselők. Az óvodapedagógus szerint a gyermekvédelem nem merülhet ki annyiban, hogy büntetik a pedofíliát, hiszen létező probléma az is, hogy egy gyereknek koldulnia kell, hogy legyen mit ennie, és nem csak a felnőttek bánthatják

Magyar Péter azzal kezdte, hazudik a kormány, amikor családbarátnak, gyermekvédőnek, vidékbarátnak és békepártinak állítja be magát, hiszen a mai napig nem kértek bocsánatot a bicskei ügy áldozataitól, akikbe pedig a hatalom többször is belerúgott. Először akkor, amikor nem vette komolyan, amit állítottak, aztán akkor, amikor megszüntették a nyomozást K. Endrével szemben, aztán amikor kitüntették a tetteseket. Később azzal bántotta meg az áldozatokat a rendszer, hogy peren kívül „méltánytalanul alacsony összegű” kártérítést fizetett nekik – és végül most, pénteken is, amikor az összegeket nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium, holott az érintettekkel titoktartási nyilatkozatot íratott alá.

Magyar Péter beszéde közben megszólította Pintér Sándor belügyminisztert, Orbán Viktor miniszterelnököt, említette Balog Zoltán korábbi miniszter nevét. Azt mondta, vagy kérjenek bocsánatot a bicskei gyermekotthon áldozataitól, vagy mondjanak le a felelősökkel és azokkal együtt, akik az ügyet segítettek eltussolni. A tömeg is lemondást követelt.

Magyar szóvá tette, hogy sokáig húzódik a nyomozás, a felelősségre vonás a gyermekbántalmazásos ügyekben. Emlékeztetett, hogy ő nemrég nyilvánosságra hozott egy ilyen ügyet, amely tavasszal zajlott, és a tanúkat csak ezután hallgatták ki, és nemrég tartóztatták le a feltételezett tettest. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

A Fidesz már említett javaslatcsomagjának elemeit jónak, támogathatónak tartja Magyar, de szerinte ezek nem oldják meg a problémát, mert a büntető jogszabály módosítása nem kerül pénzbe, pénzt pedig nem akar költeni a kormányzat a gyermekvédelmi rendszerre. Ezen a téren egyelőre nem Ausztria utolérése lehet a cél, hanem Románia visszaelőzése – mondta a szónok. Pintérnek szerinte „le kellene tennie a lantot”, mert a gyermekotthonok vezetőin elvégzett pszichológiai vizsgálat csupán tűzoltás.

Magyar béremelést ígért a gyermekvédelemben dolgozóknak, ez az ígéret akkor érvényes, ha pártja kormányzati pozícióba kerül. Ugyanígy kilátásba helyezte, hogy győzelem esetén a propagandaminisztériumot kidobják a Karmelitából, és ott lesz az egészségügyi vagy az oktatási tárca székhelye.

Szóba hozta azt is, hogy egy 26 százalékon mért párt vezetőjét már illene behívni az állami tévébe, ahol a magyar mellett kínaiul és oroszul is olvasnak híreket, pedig „a hazugság magyarul, kínaiul és oroszul is hazugság”. A szónok május 5-ére, Debrecenbe, június 8-ára Budapestre hirdetett tüntetést, és azt mondta, reméli, június 9-én olyan eredményt ér el a Tisza Párt, amely „ha a Holdról nem is, de a Karmelitából látszani fog”.

A tüntetés résztvevői fáklyákat gyújtottak, és szimbolikus üzenetként kék zsinórral körbekerítették a Belügyminisztérium épületét.

 
Fotók: Sióréti Gábor
 

A rendezvényen részt vett Donáth Anna, a Momentum elnöke is. Az ellenzéki politikus közleményt adott ki: „még mindig nem kaptunk választ arra, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. Még mindig nem kértek bocsánatot a bicskei áldozatoktól. Még mindig nem látjuk jelét annak, hogy a kormány komolyan venné a gyermekvédelmet. Magyar Péter mai tüntetése pont erről szól: hogy ne feledjük a bicskei áldozatokat és a gyermekvédelem ügyét. Ahogy ígértem: bárki szervez a gyermekek védelme ügyében kiállást vagy demonstrációt, én mindig ott leszek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk