Letérdelve vagy a földön ülve kellett volna meghallgatniuk az iváncsai akkugyár dolgozóinak a műszakvezetőt

  • narancs.hu
  • 2024. április 29.

Belpol

Az eset miatt többen a HR-hez fordultak. Az intézkedést végül visszavonták.

Földön ülni, térdelni vagy guggolni kellett volna a dolgozóknak a műszakvezető beszéde alatt az iváncsai akkumulátorgyárban

– minderről a cég két dolgozója számolt be az RTL Házon kívül c. adásában. Az SK akkumulátorgyár iváncsai telephelye még csak tesztüzemmódban működik, de már így is többször került be a hírekbe. A múlt hónapban például azzal, hogy a gyárban – aminek az építése során hárman haltak meg – több munkás is rosszul lett, ők orrvérzésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak.

Az RTL műsorában megszólalók a gyár más-más részlegén dolgoznak, számos működési problémát soroltak fel. A gyárban koreaiak, magyarok, kirgizek, vietnámiak és ukránok dolgoznak,

közös munkanyelv nincs, a kommunikáció „nagyon nehezen, legfőképp kézzel-lábbal” megy

– mondta az egyik megszólaló. Egy, a háttérben megszólaló menedzser azt mesélte, a gyárban sok olyan koreai dolgozik, akik nem beszélnek jól angolul, néha előfordul, hogy a vezetők is koreai nyelvű leveleket küldenek, és aki ezt szóvá teszi, annak azt mondják: tegyék be egy fordítóprogramba a szöveget.

Kommunikációs problémából fakadt az is, hogy néhány hete a cégvezetés azt kezdeményezte, hogy műszakkezdéskor az operátoroknak a földön ülve, térdelve vagy guggolva kell meghallgatniuk a műszakvezetőt.

Nagy volt a felháborodás, sokan fel is mentünk a HR-re, ezt az intézkedést vissza is vonták."

Az RTL-nek egy évtizedek óta Koreában élő magyar nő elmondta, hogy az a munkahelyi gesztus, hogy a dolgozók a földön, törökülésben ülhetnek, miközben a főnökük állva beszél, Koreában egyáltalán nem megalázó, sőt, inkább egy közösséget építő, pozitív gesztus (a térdelés, guggolás ott sem az).

A dolgozók panaszai között szerepel az is, hogy a koreai vezetőségtől gyakran kapnak ellentmondó feladatokat, információkat: "a koreaiak között sincs kommunikáció, az egyik ezt mondja, a másik azt mondja." 

Az, hogy a cég biztonsági előírásai nagyon szigorúak, így például a telefonok kameráját le kell takarni, a papírok pedig fémszálasak, egyetlen lapot sem lehet kivinni, mert az becsipogna az ellenőrzésen.

Az RTL-nek a már említett menedzser azt mondta, még ahhoz is külön engedélyt kell kérniük, hogy ha valakinek kifelé egy emailt szeretnének küldeni.

Míg az ilyesfajta biztonsági előírásokra nagy figyelmet fordít a cég, addig azt nem mondják meg, mi az oka, ha a dolgozók rosszul lesznek a munkahelyükön,

mi történt például akkor, amikor többen szúrós szagra panaszkodva rosszul lettek (a magyar munkavállalók szerint egyértelműen elektrolitszagot lehetett érezni). Arról sem kapnak információkat, milyen veszélyes anyagokkal dolgoznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.