Kórus nélküli fogják játszani a Hunyadi Lászlót este az Operában

Színház

Sztrájk miatt. Ráadásul az előző esti előadás díszletei sincsenek elbontva.

A színpadon több mint ötven fő lenne jelen a kórus tagjaként, ők éneklik a híres, az opera egyik leghíresebb részének tekinthető „Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály” kezdetű kórusrészletet az I. felvonás fináléjában. Most nélkülük kerülhet sor az előadására szerdán este. A Narancs.hu úgy tudja, nem csak ez okoz gondot, hanem a keddi előadás díszleteinek eltüntetése: mivel a díszletépítők is sztrájkolnak, ezért nem bontották el a színpadi elemeket. 

Elsőként lapunk számolt be arról, hogy Magyar Állami Operaház két szakszervezetnek tagjai március 19-től munkabeszüntetést hirdettek. Addig tartják, amíg az Opera vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről. „A munkáltatónál kezdeményezett, jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket, a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni”, ezért sztrájkfelhívást adott ki a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. A Magyar Állami Operaház munkavállalóit képviselő két szakszervezet kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyokat akar elérni. Ezek alapfeltételét abban látják, hogy a kollektív szerződést, valamint a 2024-es évre szóló bérmegállapodást megkössék.

 
A Hunyadi Lászlót 2022. március 13-án Ókovács Szilveszter rendezésében mutatták be az Operában. Ezen a két évvel ezelőtti felvételen a főigazgató az egyik szereplőt instruálja
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A sztrájkot a meghirdetett időpontban az operaházi dolgozók meg is kezdték kedden. A Népszava beszámolója szerint részleges sztrájkot tartottak az Operában, zenekar nélkül kezdődött a Don Giovanni. Az este hat órás előadás előtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója megjelent az egyik emeleti páholyban és tudatta a közönséggel, hogy a zenekar több tagja alapjogával élve sztárjkolni fog, hozzájuk csatlakozik több támogató a társulatból. A közönség a bejelentést tapssal fogadta. Elkezdték Mozart operáját, de mivel a zenekar csak hétkor ült be játszani, ezért az énekeseket addig ketten zongorán, váltva kísérték negyvennyolc percen keresztül. Hétkor a zenekar tagjai közül többen sztrájk feliratú pólóban jelentek meg.

Ókovács ősszel támogatta a dolgozók igényét, a kulturális és innovációs minisztert is tájékoztatta a béremelés jogosságáról, az annak hiányában bekövetkező esetleges sztrájkról. Célként az ALDI és a LIDL élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat átlagbérszintjét jelölte meg a miniszterek írt segítségkérő levelében. „A kollégák azt kétségtelenül joggal vetik fel, hogy a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az ALDI és a LIDL bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet.”

A főigazgató a külső körülmények ellenére is megalapozottnak tartotta a dolgozók 30 százalékos béremelési igényét. „Természetesen látjuk a világ, a kontinens, az Unió és hazánk helyzetét is, ám a megállapodásban vállaltak szerint újra előterjesztjük a kérést – és nem írhatjuk, hogy ne lenne alapja.” Elpanaszolta, ha sikerül az ALDI-LIDL szintjére hozni az átlagfizetést, egy 50 éves, a magyar muzsikusok krémjéhez tartozó zenekari művész bruttó 550 ezer forintot kereshetne.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár október 1-i válaszában felhívta a figyelmét, hogy az Opera gazdálkodásért vezetőként egymaga a felelős. A helyzet megoldását Ókovácsra bízta: „A kialakult helyzetet a létszámgazdálkodás és bérstruktúra eddigi felelőseként, a Magyar Állami Operaház első számú vezetőjének kell kezelnie, azzal együtt, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen feladat valóban komoly kihívást jelent minden vezető számára.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.